Kun Storbritannia stritter imot en ny finanspolitisk pakt i eurosonen.

- Jeg er optimistisk til at vi skal komme nær 27. Faktum er at 26 ledere har sagt de er positive til å bli med, sa Van Rompuy ifølge nyhetsbyrået TT.

Ni av de 26 står utenfor eurosamarbeidet, blant dem Sverige og Danmark, og disse landene vil ikke gi et endelig ja til å bli med i eurosonens nye finanspolitiske pakt før de har konsultert sine respektive nasjonalforsamlinger.

Danmarks utenriksminister Villy Søvndal åpner for at det kan bli nødvendig med en folkeavstemning om avtalen. Både Dansk Folkeparti og Enhedslisten har krevd en folkeavstemning.

I sluttspurten av EU-toppmøtet skal de fleste av medlemslandene ha stilt seg positive til å jobbe for en avtale om strengere budsjettdisiplin.

Tyskland og Frankrike ville i utgangspunktet ha alle 27 med på endringer i Lisboatraktaten for å forankre strengere økonomisk disiplin så sterkt som mulig. Men Storbritannia satte under forhandlingene natt til fredag foten ned for endringer av EUs lover.

Dermed ligger det an til ny pakt for landene i eurosonen og andre EU-land som frivillig vil være med, men utenfor EU-traktatene. (©NTB)

Les også:
Britene igjen mot strømmen i Europa
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.