Et flertall i EU-parlamentet sørget i dag som ventet for flertall for de nye foreslåtte reguleringene av bankbonuser, melder The Press Association.

Allerede i forrige uke ble EU-regjeringene enige om hvordan de nye reglene skulle se ut.

Les saken: Europas banker kan få ultrastrenge bonusregler

Målet med de nye reglene er å få satt en stopper for bonusordninger som enten ikke straffer bankansatte som utsetter banken for unødvendig risiko, eller til og med belønner slik risikotakning.

Den nye loven innebærer at mellom 40 og 60 prosent av bonusene till bankansatte må fordeles over minst tre år og minst halvparten av utbetalingene må være i aksjer eller andre instrumenter koblet til hvordan banken gjør det.

Det vil si at kontantutbetalingene av bonuser vil begrense seg til 20-30 prosent, noe som er en betydelig skjerpelse av dagens regler innen EU-området.

- Vi kommer ikke til å tillate at folk får mangemillionersbonuser når de stikker av fra en bank de har satt i en alvorlig økonomisk knipe, kanskje underkapitalisert og som skattebetalerne må redde, sa Arlene McCarthy på en pressekonferanse. Hun representerer Labour og er viseformann i EU-parlamentets Economic and Monetary Affairs Committee.

Mange mener at bonusordningene i europeiske og amerikanske banker bidro til å gi de ansatte incentiver til handle på en måte som la grunnlaget for finanskrisen.

Les også: Varsler slutten for kapitalismen

 

Kan takke Goodwin
En representant fra Liberaldemokratene, Sharon Bowles, sier det slik:

- Nå blir det ingen nye Fred Goodwins.

Den tidligere toppsjefen i Royal Bank of Scotland, Fred Goodwin, ble selve symbolet på ukulturen med bonuser i 2008. Etter å ha nesten kjørt banken på dunken og sikret seg ryktet som "verdens dårligste bankmann", kunne han likevel ta med seg 2,7 millioner pund i sluttvederlag og 700.000 pund i pensjon.

Les også: Lurte alle til det siste og Krisebanker pøser ut millionbonuser

Britene måtte samtidig, over skatteseddelen, ut med 45 milliarder pund for å redde banken.

De nye bonusreglene trer i kraft 1. januar neste år.

Diskutér saken under.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.