Lakseoppdrettsselskapet Marine Harvest la onsdag frem knallgode tall for årets tredje kvartal. Fra fjorårets til årets tredjekvartal økte det John Fredriksen-dominerte konsernet sitt resultat før skatt fra -99 millioner til 557 millioner kroner.

Toppsjef Alf-Helge Aarskog og resten av ledelsen mener dette vitner om et meget sterkt marked. De er fulle av fremtidstro, og ser tilsynelatende få skjær i sjøen om dagen. En hodepine blir de riktignok ikke kvitt:

Konsernsjefen understreker at selskapet ikke kan fortsette å operere med et driftsresultat per kilo på 1,68 norske kroner i Chile.

Tror på løsning
I flere år har oppdrettsnæringen i det Sør-Amerikanske landet slitt med store sykdomsproblemer som gjør produksjonen mindre lønnsom. Marine Harvest har alene tapt milliardbeløp.

I vår besøkte DN.no selskapets hovedkontor i den chilenske laksehovedstaden Puerto Montt. Da erkjente direktør Roberto Riethmüller i Marine Harvest at situasjonen nok en gang var «litt ute av kontroll». Likevel tar selskapet nå sikte på å øke produksjonen til neste år. Og det som den kanskje eneste aktøren i landet.

- Finnes det en løsning på problemene Chile?

- Ja, det er en løsning overalt. Det vil riktignok ta tid og det vil koste litt blod og svette før det løser seg, svarer Aarskog.

- Har dere noen gang vurdert å gi opp der?

- Nei, aldri. Vi tror vi vil være en av aktørene når det går bra i Chile.

- Når er det?

- Akkurat tidspunktet vil jeg ikke være helt spesifikk på.

company:mhg

Verdensdominans
Konsernsjefen kan betrygge med at Marine Harvests planer om videre verdensdominans ikke stopper i Sør-Amerika.

Selskapet jobber hele tiden med å bygge markeder i USA og Asia. For to uker siden åpnet de en ny fabrikk i Korea. Før det var det i Taiwan som sto for tur.

Aarskog understreker også at integrering av lakserøykeriet Morpol er en viktig del av videre ekspansjon i deres aller største marked - Europa. Gjennomføringen har forsøvet noe på planene om børsnotering i USA, men nå er målet fremdeles første kvartal neste år.

- Hva er den største nedsiderisikoen i dag?

- Det er så mange, at det er vanskelig å svare på. Lakseprisene er alltid en risiko. Samtidig er det et faktum at blir flere og flere mennesker. Stadig flere får råd til å spise laks, og etterspørselen etter sushi og lignende er stor. Til sammen gjør dette at vi mener oppsiden er langt større enn nedsiden, svarer Aarskog.

Markedet reagerer positivt på tirsdags ferske tall. Marine Harvest-aksjen stiger 0,14 prosent til 7,04 kroner per aksje.

Se kursutviklingen her.

Les mer:
Godt og blandet fra Marine Harvest
Frykter laksebonanza med ny regjering (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.