Legen John Abebe lytter mens DN leser opp fra en hemmelig intern Statoil- rapport fra 2004. Rapporten handler om millionutbetalinger, bonuser og mulig korrupsjon i Nigeria på 90-tallet. Den er knusende om Dr. John Abebes opptreden på vegne av det norske statsoljeselskapet.

«Det er opplagt at John Abebe ikke har gitt Statoil assistanse i oljeteknologiske spørsmål ... Innholdet og mengden av arbeid som Dr. John Abebe utførte for Statoil er ellers ikke dokumentert».

– At det ikke finnes dokumentasjon for arbeidet jeg gjorde for Statoil? Det er det største sprøytet jeg har hørt! Jeg fikk jo betaling for jobben. Uten meg hadde ikke Statoil hatt tilgang til et eneste oljefelt i Nigeria. Statoil hadde ikke hatt noe som helst. Jeg er jo Mr. Statoil, roper Abebe.

Det har skåret seg mellom Abebe og Statoil. Det kan komme til å koste Statoil dyrt.

Bonus på 150.000 dollar
For et norsk selskap på jomfrutur til utlandet var gode hjelpere godt å ha. For en nigeriansk lege var det heller ikke så verst å stå på lønningslisten til Statoil. 15.000 dollar i måneden var betingelsen i den opprinnelige avtalen mellom Abebe og Statoil, inngått 10. august 1991. Det viser den hemmelige Statoil-rapporten.

I november ble betalingen økt til 20.000 dollar i måneden. Allerede noen uker senere hadde Abebe fått sin første bonusutbetaling – 150.000 dollar for arbeidet han hadde levert i den første runden med lisenstildelinger. Bonusavtalen var direkte knyttet til at Statoil skulle få lisenser.

Like etter åpningsfesten var det klart for nok en bonusutbetaling. Avtalen som ble inngått i juli 1992, innebar at Statoil skulle betale Abebe 150.000 dollar innen 15 dager. Utbetalingen var et forskudd for hjelpen Abebe skulle gi Statoil med å sikre tilgang til oljefelt – oljefelt som ennå ikke var tildelt. Det var åpenbart ingen grunn til å tvile på Abebes kontakter.

Statoils tre lisenser
I 1994 var Statoil operatør for tre lisenser og deltager i ytterligere én lisens. Alt var organisert gjennom det nigerianske selskapet Statoil Nigeria Limited, et datterselskap av Statoil Nigeria as, med legen John Abebe nå som ett av styremedlemmene.

Gjennom dette selskapet skulle Statoil investere én milliard kroner de neste fire årene.

Taus Norvik
I 1997 sendte Statoil fortsatt 20.000 nye dollar inn på kontoen til lege og oljekonsulent John Abebe hver måned. Harald Norvik ønsker ikke å snakke om det som skjedde i Statoil i Nigeria på 90-tallet.

– Dette må du nesten ta med Statoil, sier Norvik.

– Vi ser på en konsulent som heter John Abebe?

– Det kan godt hende dere ser på han – men det vil jeg ikke kommentere.

Dette er et utdrag fra en omfattende reportasje i DN Lørdag. Les hele den utrolige historien om Statoils Nigeria-virksomhet i avisen.

2,2 millioner dollar til en lege
På et styremøte i Statoil 17. juni 2004 ble blant annet en rapport som advokatene Jørgen Stang Heffermehl og Jan Fredrik Wilhelmsen sammen med revisor Terje Nagell hadde skrevet, delt ut til styremedlemmene. Styremedlemmene måtte nøye seg med å lese dokumentene, flere titalls sider, mens møtet pågikk. Deretter ble rapportene samlet inn igjen.

I rapporten peker granskerne på at de har funnet uheldige konsulentforbindelser i Nigeria. Blant annet hadde John Abebe fått 2,2 millioner dollar.

Advokatene og revisoren forsto ikke hvorfor det var betalt ut så mye penger.

«Statoil har engasjert konsulenter, ikke på grunn av deres profesjonelle kvalifikasjoner, men på grunn av deres personlige relasjoner og kjennskap til den regjerende statsmakten i Nigeria», heter det i rapporten.

«Undersøkelseskommisjonen har bare i begrenset grad hatt muligheten til å undersøke hvorvidt konsulentene har foretatt utbetalinger til offentlige tjenestemenn, men undersøkelsene som er blitt foretatt har ikke avdekket noe som skulle indikere dette».

I rapporten heter det:

«Formatet på den kontraktsfestede betalingen står ikke i forhold til omfanget av arbeid som faktisk er utført. Særlig Dr. John Abebe har, så lenge kontrakten løp, blitt betalt beløp som er vanskelige å forklare gitt den tiden som er brukt og verdien av arbeidet.».

- Hadde granskerne ringt hadde jeg forklart dem at jeg ikke har betalt bestikkelser til noen, sier Abebe til Dagens Næringsliv i dag.

Åpnet for overskuddsdeling
Abebe var uansett så viktig for Statoil, at selskapet i 1991 åpnet for at han kunne få en prosentandel av hele gevinsten Statoil fikk i Nigeria. Avtalen skulle være av samme type som den Statoils partner BP inngikk med Abebe: 1,5 prosent av overskuddet etter skatt fra BPs oljeproduksjon i Nigeria

I et brev fra 1991, som Dagens Næringsliv har tilgang til, skriver Statoils daværende landsjef, Thorvald L. Mellingen at «lastly I am to convey to you Statoil`s willingness to agree/accept your proposal...»

Men noen endelig avtale med Abebes selskap Inducon ble aldri signert.

– I Nigeria er et ord et ord og en avtale en avtale. Jeg synes det er rart at Statoil vil løpe ifra dette, sier Abebe.

Julenisse?
Like før jul ifjor kontaktet John Abebe advokat. Han forbereder nå et søksmål for å sikre seg sin andel av Statoils inntekter i Nigeria.

– Jeg krever 1,5 prosent av gevinsten til Statoil i oljefeltene 213, 217, og 218. Tror Statoil at Inducon Ltd var en julenisse som skulle gi dem tre oljeblokker gratis?, sier Abebe.

Nå vil han forhandle:

– Det er jo vanskelig å sette en pris på fremtidige oljeinntekter, men det kan være snakk om 100 millioner dollar. Eller kanskje litt mindre. Jeg er åpen for forhandlinger. Det trenger ikke å være 1,5 prosent men det skal heller ikke være null.

Statoils tidligere landsjef, Thorvald L. Mellingen, henviste DN til Statoil.

Les også: Eivind Reiten: - Det er helt ubegripelig

Dette er et utdrag fra en omfattende reportasje i DN Lørdag. Les hele den utrolige historien om Statoils Nigeria-virksomhet i avisen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.