Torsdag kveld norsk tid annonserte den amerikanske sentralbanken (Fed) en tiltakspakke for å få fart på økonomien.
- Tusenkronerspørsmålet er: vil dette være tilstrekkelig for å få underliggende økonomi til virkelig begynne å ta seg opp igjen? Om den ikke gjør det, har ikke dette tiltaket vært bra nok, sier Harald Jeremiassen, ansvarlig forvalter for Holberg Global.
Reagerte umiddelbart
Umiddelbart etter annonseringen pekte pilene på Wall Street oppover. Fredag fulgte markedene i Asia og Europa etter, med en markert økning i volumene. Denne uken har man imidlertid ikke beholdt volumveksten man hadde håpet at QE3 skulle trigge.
- Tiltakspakkene som er kommet både i USA, Europa og Japan den siste tiden er akkurat det aksjemarkedet ønsker å høre. At myndighetene har gjort alt for å kickstarte økonomien, sier Jeremiassen.
- Neste steg nå blir at realøkonomien i USA og Europa faktisk må levere.
Også i Norge merker aksjonærene godt de globale problemene. På Oslo Børs fredag ble det handlet aksjer for godt over fem milliarder kroner, mens det mandag og tirsdag ble handlet for mellom tre og fire milliarder kroner. For noen år siden lå gjerne omsetningssnittet på 10 milliarder kroner hver dag.
Spennende eksperiment
Jeremiassen er onsdag i Oslo for å holde seminar om globale investeringer. Foran et rom fylt med begeistrede dresskledde menn presenterer han Holberg Global, fondet med høyest avkastning blant samtlige globale fond registrert hos Oslo Børs.
Han omtaler pakken fra FED som et spennende eksperiment, men vil ikke spekulere i om grepet er tilstrekkelig. Han påpeker at aksjemarkedet alltid er veldig proaktivt og derfor vil reagere umiddelbart på kort sikt. Han mener utfallet av redningspakkene kan gå begge veier.
- Det man tidligere har gjort er å justere på rentenivået, men det verktøyet er allerede brukt opp. Nå har man funnet en ny måte hvor man går inn dedikert og prøver å styre pengestrømmene mot å ta mer risiko og dermed få gang økonomien igjen. Spørsmålet nå, er om det funker.
Vil ta lang tid
Som følge av det ustabile aksjemarkedet har mange valgt å plassere pengene sine i obligasjonsfond hvor du tar mindre risiko enn ved å investere i aksjer, men likevel mer enn ved renteplassering.
- Dette er effekten av usikkerhet i aksjemarkedet og at etterspørsel etter trygg plassering er så overveldende at det ikke er mulig å oppnå fornuftig avkasting på det lenger, sier Jeremiassen.
Som forvalter av et globalt fond både håper og tror at aksjemarkedet ikke vil komme tilbake med ett smell, men heller klatre sakte oppover.
- Vi er i en litt annen situasjonen enn de fleste. Vi investerer ikke i markeder, men i selskaper som typisk ikke har gjeld og som tjener gode penger så for oss er det nesten en fordel at markedet blir skremt og at prisen på kvalitetsaksjer kommer ned.
<b>- Gode, gamle helikopter-Ben har våknet</b>