Stavanger-baserte Skagen-fondene baserer inntektene sine i større grad på suksesshonorarer enn de fleste andre store forvaltningsselskaper i Norge, skriver Dagens Næringsliv.
Dersom avkastningen til fondene overstiger et gitt minstenivå tilfaller nemlig en tiendedel av avkastningen utover dette nivået selskapet. Denne overskuddsdelingen er hittil relativt sjelden blant norske aksjefond.
- Fellesnevneren for alle våre fond er at de har en honorarstruktur som premierer god forvaltning. Over de siste årene har våre fond levert en avkastning som er bedre enn de fleste av våre konkurrenter og bedre enn markedet generelt, sier administrerende direktør Harald Espedal i Skagen-fondene.
Håver inn
Fasiten viser at Skagen-fondene har håvet inn over 2,6 milliarder kroner i suksesshonorarer fra sine tre aksjefond i løpet av de siste seks årene, ifølge Dagens Næringsliv. Inntektene kommer på toppen av de vanlige forvaltningshonorarene som beløper seg til 4,3 milliarder kroner.
De siste seks årene lå de totale forvaltningskostnadene i Skagens tre fond i gjennomsnitt på mellom 2 og 2,8 prosent av forvaltningskapitalen Sett i forhold til aksjefondenes årlige porteføljeresultat tar Skagen dermed rundt 17 prosent av avkastningen. Rundt én tredjedel av dette tilfaller selskapet i form av suksesshonorarer, og resten som vanlige forvaltningshonorarer, ifølge avisen.
Strammet inn
Finanstilsynet strammet i 2001 inn på bruken av suksesshonorarer siden tilsynet mente at disse kunne gi forvalteren incentiver til å ta høyere risiko enn det som var i kundens interesse. Dessuten har det vært et ankepunkt mot suksesshonorarer at de er vanskelig å forstå og at det gjør den totale forvaltningskostnaden uforutsigbar.
Skagens tre aksjefond opererer derfor med tre ulike honorarstrukturer. Mens Skagen Vekst benytter et absolutt avkastningsmål på seks prosent årlig avkastning benytter Skagen Global et relativt avkastningsmål basert på en referanseindeks.
I de to første fondene er suksesshonoraret asymmetrisk, det vil si at forvalteren tjener på at det går bra, men taper ingenting på at det går dårlig. I Skagen Kon-Tiki er imidlertid honoraret symmetrisk, hvilket vil si at i tilegg til å bli belønnet for gode prestasjoner vil selskapet tape på dårlige prestasjoner.
I 2001 slo Finanstilsynet fast at aksjefond som tilbys til vanlige privatkunder kun kan ha symmetriske suksesshonorarer, ifølge Dagens Næringsliv.
Les også: Skagen-toppenes eventyrlige pengebinger (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.