Formuetoppen for personer under 40 år preges av pappas penger. Det er arvinger med navn som Hagen, Mohn, Høegh, Must, Varner, Wilhelmsen og Sundt . Men det er ett unntak på listen: Einar Aas.
Einar Aas har tjent seg søkkrik på trading, men den relativt ukjente mannen hører ikke hjemme i Oslo-gryta. Ikke trader han på Oslo Børs heller.
38 år gamle Aas har bygget opp en enorm formue på egen hånd - og det i løpet av få år. Det er ikke mange nordmenn som de fire siste årene har hatt en skattbar inntekt på 988 millioner kroner og har bygget seg opp en skattbar formue på hele 761 millioner kroner. Det sender han opp blant Norges rikeste.
Når det kommer til årlige inntekter er han helt i toppsjiktet. I 2008 hadde Aas 81 millioner kroner i skattbar inntekt, det er den femte høyeste inntekten i landet.
Kraftspekulasjon
Den enorme formuen har Grimstad-mannen tjent på trading, men ikke i aksjer. Derimot er Nord Pool hans børs og formuen er bygget opp på få år gjennom særdeles vellykket spekulasjon i kraftmarkedet.
Det hele startet da Agder Energi i 2001 la ned sin avdeling for krafttrading. Et søk i skattelistene for 2001 viser at Aas da hadde null i formue, men at han hadde en solid årslønn på 3,3 millioner kroner.
Etter at Agder Energi la ned tradingsavdelingen valgte Einar Aas å fortsette krafttradingen på egen hånd og tradingselskapet Kraftinvest ble startet. Resultatene lot ikke vente på seg. Ifølge Agderposten tjente Aas 148 millioner kroner i 2005. I 2006 hadde Aas en inntekt på 400 millioner kroner, og i 2007 tjente han ytterligere 360 millioner kroner. Med fjorårets inntekter i tillegg betyr det at Aas i løpet av de fire siste årene har tjent en snau milliard kroner på egenhånd.
Mediene har i flere år prøvd å få den medieskye 38-åringen i tale, men etter at Aas for noen år siden la ned aksjeselskapet hvor tradingen ble gjort og siden trolig har handlet på egen regning, er stort sett ligningstallene eneste informasjon man har om hvor vellykket tradingen har vært.
Gode penger i dårlig år
Inntekten på 81 millioner kroner i 2008 er langt mindre enn de foregående årene, men 2008 var heller ikke noe godt år for krafthandel.
En oversikt fra europower.com over de nordiske kraftforvalterselskapene viser at kraftmarkedet langt fra har vært et Klondyke for krafttrading. I 2008 var svenske Shepherd Energy Fund suverent best med en avkastning på 12,81 prosent, men gjennomsnittlig årsavkastning for ni selskaper endte på beskjedne -0,4 prosent ifjor.
Einar Aas har ikke vært tilgjengelig for kommentar onsdag formiddag.
2007:
Sky sørlending tjente mest
2005:
Mangemillionær på kraft-trading
<b>- Har hatt sinnsykt mye flaks</b>
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.