Microsoft gjør det vanskelig for konkurrentene å lage programmer som fungerer sammen med Windows. Det er EU-domstolens konklusjon etter at Microsofts anke er avvist.
Les også:
I mars 2004 besluttet kommisjonen å bøtelegge Microsoft med nesten 497 millioner euro, nær fire milliarder kroner. Penger Microsoft må punge ut. Kommisjonen stilte samtidig en rekke krav til selskapet. Microsoft har ikke oppfylt kravene, mener EU.
Microsofts sterke stilling innen operativsystem er velkjent, og det har vist seg svært vanskelig å konkurrere med Windows. Denne manglende konkurransen har også ringvirkninger på resten av programvaremarekdet, og det er dette denne dommen i stor grad dreier seg om.
- Microsoft bruker sin sterke posisjon innen pc-programvare til å gjøre det vanskelig for andre å konkurrere med deres serverbaserte løsninger, sier Trond Heier i Linpro.
For eksempel bruker Microsoft den sterke posisjonen til Outlook på folks pc-er til også å selge Exchange, deres server-løsning for e-post, mener Heier. Han sier det finnes gode alternativer til Exchange, men at Microsoft ikke vil avsløre hvordan disse skal kommunisere med Outlook. Dermed blir det krevende å få det til å fungere optimalt.
Avviser Microsofts påstand
Windows dominerende posisjon gjør at andre programmer må samspille optimalt med Windows for å være konkurransedyktige. Microsoft holder tilbake informasjon fra konkurrentene, og gjør det dermed vanskelig å konkurrere med Microsofts produkter, hevdet EU-kommisjonen.
Microsoft på sin side mente Kommisjonens krav hadde som mål å gjøre konkurrenter i stand til å sette opp egne operativsystem som i praksis var kloner av Windows. Dette avviser EU-domstolen. Den mener Kommisjonens krav om å gjøre det enklere å samarbeide med Windows er nødvendige, og at de foreslåtte tiltakene er rimelige.
Les dommenher
Dagensit.no kommer tilbake med mer(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.