Amerikanske markeder fulgte den negative trenden fra europeiske børser på fredag. Børsindeksene hentet seg litt inn etter positive overraskelser på to nøkkelindekser tidlig i handelen, men holdt seg i negativt terreng gjennom hele dagen, før de falt hardt i sluttimene.
Dow Jones-indeksen falt 0,8 prosent, mens S&P 500 og Nasdaq begge faller mellom 1,1 og 1,2 prosent.
Aksjemarkedene avsluttet dermed sitt dårligste kvartal siden 2008, tynget av svakere utsikter for verdensøkonomien og en vedvarende gjeldskrise i eurosonen. I løpet av årets tredje kvartal falt S&P 500-indeksen 14,3 prosent. Den europeiske samlingsindeksen FTSEurofirst 300 er på sin side ned nesten 17 prosent.
Blandede nøkkeltall
Tidligere på dagen kom tall for private inntekter i USA, som falt med 0,1 prosent fra juli til august. Det var på forhånd ventet en oppgang på 0,1 prosent, ifølge estimater innsamlet av Bloomberg News. Privat forbruk var som ventet opp 0,2 prosent. Forbruksveksten var likevel betydelig lavere enn juli da den var på 0,7 prosent.
Et kvarter etter børsåpning kom også innkjøpssjefsindeksen Chicago PMI for september, som var klart bedre enn ventet. Indeksen nådde 60,4 mot forventede 55,0. Ti minutter senere kom også forbrukertillitsindeksen fra University of Michigan, som endte på 59,4 mot ventet 57,8.
De gode overraskelsene var imidlertid ikke nok til å snu sentimentet på Wall Street.
- Ganske dystert
Tidligere på dagen kom det nyheter om at kinesisk industriproduksjon falt for tredje måned på rad, samtidig som tysk detaljhandel falt mye mer enn ventet i august. Dessuten er prisveksten i eurosonen den største på nesten tre år, påpeker Bloomberg. Indikatorene er ikke egnet til å bedre de svake utsiktene for verdensøkonomien.
- Situasjonen er ganske dyster. Vi er forsiktige med aksjer. Alt i alt er ikke tallene gode, og mange investorer tror vi er på vei rett inn i en resesjon, sier forvalter Philipp Musil i Semper Constantia Privatbank AG i Wien til Bloomberg.
Eurokrisens skygge
Ifølge sjefstrateg Dan Greenhaus i meglerhuset BTIG er gjeldskrisen i eurosonen "det eneste folk bryr seg om".
- Det verste scenariet her er en oppløsning av den europeiske banksektoren, sier han til CNN Money.
Situasjonen i Europa har preget verdens aksjemarkeder kraftig den siste tiden, med store svingninger som følge av usikkerheten som spesielt er knyttet til Hellas' skjebne. Denne uken kom det frem at flere euroland, anført av Tyskland, ønsker at private aktører skal ta på seg en større del av regningen i redningen av det gjeldsherjede landet, og at uenigheten kan true avtalen om et internasjonalt kriselån til Hellas som ble spikret sammen i juli.
Hellas' statsminister George Papandreou har de siste dagene besøkt både Tysklands forbundskansler Angela Merkel og Frankrikes president Nicolas Sarkozy. Sistnevnte sier fredag at han i de neste dagene vil dra til Tyskland for å diskutere situasjonen med Merkel. Forøvrig legger alle statslederne vekt på at Hellas akter å holde sine innstramningsløfter, som er en betingelse for videre utbetalinger av det internasjonale kriselånet fra EU og IMF.
- Folk sulter etter informasjon, og hyperfølsomheten deres vises når den minste flik av informasjon kan føre til svingninger på 100 punkter i markedene, sier porteføljeforvalter Lawrence Creatura i Federated Clover Investment Advisors til CNN Money.
Les mer:
<b>Overraskende sterk Chicago-indeks</b>
<b>Svak forbruksvekst i USA</b>
<b>Amerikansk forbrukertillitt overrasker positivt</b>
<b>Sarkozy til Tyskland for å få fortgang i euroredning</b>
<b>Oljefest på Børsen</b>