Investor Jan Haudemann-Andersen (55) har de siste årene vært svært negativ til tilstanden i verdensøkonomien.
Og mens han ventet på ragnarok, rant pengene ut.
Haudemann-Andersen tapte 170 millioner kroner ifjor, og over totalt over 280 millioner til sammen de to siste årene på investeringer i gruveselskapet Douro Gold, Rec og shortposisjoner, skriver Dagens Næringsliv.
- Tallene er helt begredelige. Vi var for negative til markedene, sier Haudemann-Andersen til DN mens han sitter med årsregnskapet for sitt heleide selskap Datum foran seg.
Fryktet systemrisiko
Men han har fortsatt til salt i grøten. Ved utgangen av 2012 var egenkapitalen i Datum 693 millioner kroner og kontantbeholdningen utgjorde 455,6 millioner kroner.
«Jeg tror på ragnarok i økonomien,» sa Haudemann-Andersen til DN i desember 2011. «Det er ingen som kan forklare meg hvordan en skal unngå en depresjon,» sa han til DN i juli 2010.
I dag kryper han til korset.
– Vi har vært altfor negative til markedet. Vi fryktet systemrisiko. Vi var engstelige for totalt sammenbrudd på grunn av den makroøkonomiske situasjonen etter krisen i 2008, sier investoren til Dagens Næringsliv.
Lærdom
Siden bunnen i 2008 har hovedindeksen på Oslo Børs klatret 177 prosent.
– Lærdommen? Man må se prisingen av aksjer relativ til økonomisk situasjon. Kanskje man skulle vært litt mer optimistisk. Aksjemarkedet har bragt resten av økonomien opp, sier han til avisen.
– Vi var negative i 2008 før markedet knakk og var forberedt på det, men forble for negative. Vi var usikre på om myndighetene ville gjøre alt som var nødvendig og trykke så mye penger. Vi trodde ikke det ville skje, legger han til.
Liten tro på Norge
Da den europeiske sentralbanken (ECB) i juli ifjor la hodet på blokka og sa «Whatever it takes" for å redde euroen, ble Haudemann-Andersen igjen positiv til markedet.
– Verden er i ferd med å normalisere seg. Vi vurderer å investere i Europa. Vi følger med i Italia og Spania, og synes det kan bli spennende. Det er kanskje for tidlig, men vi nærmer oss, sier investoren til Dagens Næringsliv.
Men Norge har han liten tro på.
– Vi var i olje og oljeservice fra 2005 til 2008. Det er vi ikke nå, og har lite fokus på Norge. Jeg er veldig skeptisk til norsk økonomi på grunn av det høye kostnadsnivået. Man har en stor offentlig sektor som følger lønnsnivået i deler av oljeindustrien. I tillegg vil en renteoppgang på tre prosent knekke eiendomsmarkedet fullstendig, sier han til DN.
Les også:
- Ligner krisen i 2008
<b>Ringrev frykter børsras</b>
<b>Forventer all time high innen nyttår</b>
<b>Globalt børsfall: - Det ser ganske dystert ut</b>
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.