– Mer enn halvparten av verdens havområder er ingenmannsland som faller utenfor økonomiske soner og nasjonal jurisdiksjon. Dette representerer en stor utfordring, sier EUs fiskerikommissær Karmenu Vella til NTB.

Høringsrunde

EUs fiskerikommissær har innledet en omfattende høringsrunde der han stiller spørsmål om hvorvidt dagens rammeverk, som i hovedsak er FNs havrettskonvensjon, er godt nok både for dagens og framtidens utfordringer.

– Hvis svaret er nei, bør vi gjøre noe med det. Når stadig flere land ser de enorme økonomiske mulighetene på det åpne hav, ønsker ikke vi at dette skal skje ukontrollert og uten bærekraft, sier Vella under sitt besøk i Tromsø torsdag.

Heise rødt flagg

I møter om bord i kystvaktskipet Sortland diskuterte han om EU og Norge bør ta på seg et lederskap i å fremme forslag til forbedringer i FNs havrettskonvensjon.

– Det er ikke så viktig hvem som tar lederrollen. Men noen må vifte med det røde flagget og være bekymret for en ukontrollert utnyttelse av det åpne hav, sier Vella og får blank støtte fra den norske fiskeriministeren.

Elisabeth Aspaker (H) sier Norge er opptatt av at det ikke må lages parallelle systemer, men at forvaltningen må bygge videre på folkeretten og havretten.

– Vi er veldig på linje i dette spørsmålet, og EU er en viktig alliert for Norge. Selv om vi er en stor fiskerinasjon, er vi likevel sårbare dersom vi blir stående alene, sier Aspaker til NTB.

Viktig partner

Det er tredje gang hun møter fiskerikommissæren til det hun karakteriserer som gode samtaler.

– Vi forhandler fisk i lag og har mange felles interesser i å se på havet som det framtidige svaret både på behovet for mere mat og andre ressurser. Vi har også snakket om FNs utviklingsmål hvor fisk må komme høyere opp på agendaen som svar på matutfordringen verden står overfor, sier Aspaker.

Les også: - Man kan markedsføre fra en sofa

Northug-effekten: Sponsorinntektene til langrenn har økt med 53 mill.

- Dette er min fjerde baby. Jeg har jo tre unger

 

Se også:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Slik løper du Oslo Maraton:

Slik løper du Oslo Maraton
Se ekspertens guide gjennom maratonløypa.
01:51
Publisert: