- Man kan nesten ikke finne på noe smartere eller mere lønnsomt enn å dyrke og høste havet.
Det sa Marit Rein, fungerende kommunikasjonsdirektør i Norges Sjømatråd, før hun overlot presentasjonen av de nye rekordtallene til administrerende direktør Terje E. Martinussen.
Rekord på rekord
- 74,5 milliarder. For noen tall. Det er ny rekord, sa Martinussen til spontan applaus fra de vel 100 fremmøtte. Han fortalte at Norge aldri har eksport sjømat for så høye verdier som ifjor. Økningen fra det forrige rekordåret 2014 er på åtte prosent, omlag 6 milliarder kroner.
- Dette er en fantastisk graf. Den viser at på de siste ti år har Norge doblet verdien av sjømat-eksporten, fra 35 til 74,5 milliarder kroner, sa Martinussen og viste frem grafer på tre store tv-skjermer i foajeen i det nye Kystens Hus på kaia i Tromsø.
På første trappetrinn satt den nye statssekretæren i Nærings- og Fiskeridepartementet, Robin Berg (FRP), og fikk på sitt første offentlige oppdrag en rask innføring i sjømatsektorens siste rekorder:
- Ny rekord: Eksport av laks og ørret til 50 milliarder.
- Ny rekord: Eksport av torsk, sei og annen torskefisk for 13 milliarder.
- Ny rekord: Eksport av klippfisk for 4 milliarder.
Sjømat erstatter olje
- Norge har aldri eksportert klippfisk og fersk torsk for så høye verdier som ifjor. Veksten skyldes ikke bare lav valuta, men også høyere etterspørsel etter laks og torsk i viktige land, sa Martinussen, før Berg fikk ordet.
- Alt går i sjømatnæringens vei for tiden, sa Berg og gratulerte alle i næringen "med et nytt rekordår". Han mener sjømatnæringen fremover skal gi landet arbeidsplasser som forsvinner i oljenæringen.
- 2016 blir minst like krevende for oljenæringen som fjoråret. Det merkes i mange lokalsamfunn, der mange har mistet jobben. Det er viktig at sjømatnæringen nå investerer for framtiden og skaper attraktive arbeidsplasser, sa Berg.
Norge eksporterte ifjor sjømat til 143 land. Polen er det største enkeltmarkedet, med 6.9 milliarder kroner. To tredeler av eksporten - 50 milliarder kroner - går til EU, noe som er en vekst på 17 prosent.
Les også
Rekordhøy sjømateksport fra Norge
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.