Haxi er en transporttjeneste der vanlige personer kan si at de er tilgjengelige som Haxi-sjåfør, eller få oversikt over og bestille turer fra andre sjåfører.
Saken startet da Rogaland politidistrikt fikk tips om at selskapet bak Haxi bryter reglene for pirattaxivirksomhet, og flere sivilkledde politimenn gjennomførte turer uten å gi seg til kjenne.
Les også: Haxi-saken ankes til Høyesterett
Ikke riktig hjemmel
Åtte personer fikk forelegg for brudd på yrkestransportloven, men tre sjåfører valgte ikke å godta dette. De tre har fått medhold både i tingretten og lagmannsretten, men Høyesterett bestemte tirsdag å ta saken til behandling.
Begge rettsinstansene har fremholdt at handlingene til de tre sjåførene er straffverdige, og at de er med på å undergrave dagens løyvesystem, men mener altså at hjemmelen politiet har brukt ikke rammer tjenester som Haxi.
«Ser frem til å bli frifunnet»
Dommen er etter samme paragraf som den Uber-sjåføren i Oslo ble frifunnet etter av Oslo tingrett i desember. Denne dommen ble senere opphevet av lagmannsretten, og det er ventet at saken nå sendes tilbake til Tingretten for ny behandling.
De tre mennenes advokat skriver i en epost til DN at det ikke er kommet frem noe nytt i saken.
- De tre tiltalte ser frem til å bli frifunnet av tredje domstol på rad, skriver forsvarer Torbjørn Kolås Sognefest til DN.
Statsadvokat Arvid Malde, som er aktor i Høyesterett, har følgende kommentar til Haxi-saken:
- Høyesterett har sett behovet for en rettsavklaring, og det er formentlig årsaken til at denne saken er sluppet gjennom til behandling. Vi anket saken til Høyesterett fordi vi mener lagmannsrettens lovanvendelse er ukorrekt, sier Malde.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.