Forhandlingene om en frivillig avtale om å ettergi deler av Hellas' statsgjeld brøt sammen fredag.

Nå forsøker greske kreditorer å få Tysklands forbundskansler Angela Merkel og Frankrikes president Nicolas Sarkozy på banen i forhandlingene.

Kompliserer forhandlingene
Sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken Capital Markets peker på at det har kommet rapporter om at forhandlingene er komplisert av at noen få store hedgefond har kjøpt opp store deler av gjelden og dermed har mye innflytelse.

- Noen av dem har mer erf#229 med slike prosesser enn det greske politikere har, og risikoen er betydelig for at hedgefondene skal klare å vri til seg en urimelig gevinst. En mulig taktikk er for eksempel å dra ut forhandlingene slik at de store forfallene som kommer i annen halvdel av mars, ikke blir med på avtalen om 50 prosent haricut, men innløst 100 prosent. Andre sies å satse på en europeisk redningsaksjon for all gjeld i siste øyeblikk, mens andre igjen satser på å få pengene via sine CDS-investeringer, skriver Mork i morgenrapporten fra meglerhuset mandag.

Rente- og valutastrateg Bjørn-Roger Wilhelmsen i Swedbank First Securities mener sammenbruddet i forhandlingene er en "minst like viktig" årsak til den avventende stemningen i europeiske markeder mandag som S&Ps nedgradering av ni europeiske stater før helgen.

- Foreløpig ser det ut som om det er vanskelig å få til en slik avtale. Det gjør at usikkerheten øker, sier Wilhelmsen til DN.no.

Ny, negativ spiral
En slik avtale må på plass før Hellas kan få utbetalt den neste låneutbetalingen fra eurosonens krisefond EFSF og IMF. Uten en frivillig avtale om ettergivelse av gjeld vil dessuten resultatet kunne bli at Hellas formelt sett går konkurs.

Selv om markedet for lengst har mistet troen på at Hellas unngår en konkurs, vil en slik formell kreditthendelse kunne føre til at forsikringer mot mislighold av gresk statsgjeld (CDS-er) blir utløst.

- Hvis det skjer, så vil det få store konsekvenser for europeiske banker som må betale ut kredittforsikringer, sier Wilhelmsen.

Dette vil igjen kunne gi negative i realøkonomien.

- Det kan sette igang en ny, negativ spiral mellom finansmarkeder og realøkonomien, sier Wilhelmsen.

Trenger en avtale
Hellas' finansminister Evangelos Venizelos sa ifølge Wall Street Journal lørdag at samtalene skal starte opp igjen denne uken.

- Våre motparter fra den internasjonale bankorganisasjonen Institute of International Finance (IIF) vil returnere onsdag og vårt mål er å ha et generelt utkast til en avtale før euromøtet 23. januar, sa Venizelos i en tale lørdag ifølge TDN Finans som viser til Wall Street Journal.

Ifølge IIF må partene trolig ha en avtale innen finansministermøtet i EU mandag 23. januar for at Hellas skal få den neste delutbetalingen på 14,4 milliarder euro 20. mars.

Les også: Merkel har tro på Hellas

<b>Hellas tar opp igjen gjeldssamtaler etter brudd</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.