Det pågår nå en heftig debatt i den amerikanske sentralbanken, om hvordan den skal utføre og kommunisere en eventuell exit-strategi fra dagens ukonvensjonelle pengepolitikk.
Uttalelsen etter dagens rentemøte kommer mest sannsynlig ikke til å kaste mye lys over dette, utenom å fremheve at det fortsatt er for tidlig å begynne å trekke seg ut av dagens politikk.
Exitverktøyet har betydning
Men sentralbanken kommer til å måtte tenke i de baner når vi skriver 2010.
- Måten komiteen velger å bruke exitverktøyet på har betydning, sier tidligere Fed-sjef Larry Meyer.
Det er flere delvis sammenfallende spørsmål som preger debatten om exitstrategier. Det første dreier seg om hvorvidt Fed bør fokusere på en oppgang i de kortsiktige renten, som normalt, eller om de heller bør rette oppmerksomheten mot den lange enden av rentekurven i form av verdipapirsalg.
Kan måtte redusere bankreservene
Hvis de korte rentene blir prioritert reises spørsmålet om det da vil være nødvendig med en betydelig reduksjon av bankreservene på mer enn en billion dollar, enten tidlig i prosessen eller før første renteheving.
Andre spør om det vil være nødvendig å gå mer aggressivt til verks hvis renteoppgangen kommer uten tilbaketrekking av reservene enn om de velger å redusere reservene først.
Noen mener også det vil være bedre om sentralbanken kommuniserer rentebanen i form av renter på bankreserver i stedet for et mål for Fed funds, slik de gjør nå.
Kan avvikle noe i 2010
Det siste spørsmålet dreier seg om Federal Reserves mål - det endelige målet de ønsker å være på når exitstrategien er gjennomført.
I onsdagens uttalelse ventes det imidlertid ikke uttalelser om disse temaene, men økonomene tror Fed kan komme til å offentliggjøre at de vil avvikle flere likviditetstiltak i første kvartal 2010
Denne artikkelen er skrevet for Financial Times. DN.no har innledet et samarbeid med avisens nettside ft.com. DN.no har eksklusive rettigheter til å publisere artikler, analyser og kommentarer fra nettsiden og papiravisen. Du vil finne saker fra Financial Times både på norsk og på engelsk.
Artikkelen er oversatt av DN.no og TDN Finans.
Les også:
"For stor til å feile" - er for dumt
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.