Det var på 20-års jubileet til Eksportutvalget for fisk i Oslo i dag han rettet knallhard kritikk mot Stoltenberg-regjeringens håndtering av Kina-krisen etter utdelingen av fredsprisen i fjor.
- Skammelig
- Det er skammelig å se hvordan norske politikere har håndtert fredsprisproblemene overfor Kina. Norsk myndigheter viser ingen ydmykhet overfor kineserne, sier Heiberg.
Bakgrunnen er blant annet at eksporten av norsk sjømat til Kina har blitt mer enn halvert i år sammenlignet med i fjor. Etter fredsprisutdelingen i fjor har eksportørene hatt vanskeligheter med å få produktene inn i Kina. Store tollproblemer skaper også krøll for dem som prøver å få inn levende sjømat i Kina.
Heiberg utdyper kritikken med sterke anklager mot utenriksminister Jonas Gahr Støre & Co.
- Det er viktig å forstå at andre land og kulturer tenker annerledes enn Norge. Vi er ikke ydmyke nok i forhold til andre nasjoners tenkemåter. Den norske fredsprisen er et eksempel på det. Kulturforskjeller må aksepteres og etterleves. Norsk mentalitet holder ikke, og i denne saken fremstår vi som hovmodige. Vi tar ikke hensyn til kulturforskjellene.
- Mangler empati
- Norske myndigheter har ikke den nødvendige empati, og forstår ikke hvordan kineserne tenker i denne saken, sier han.
Heiberg får støtte av den norske eksportøren Arild Vollan i i Royal Norwegian Green Food. Selkapet selger sjømat hovedsakelig til Kina, og opplever norske myndigheters håndtering av saken som uholdbar. Han går enda lengre i kritikken enn Heiberg.
- Regjeringen har ikke forstått alvoret bak den politiske isfronten mellom Norge og Kina. Vi er ingen stormakt i verden, og kan ikke pådytte andre land våre premisser og vår virkelighetsoppfatning. Det er Norge som trenger Kina, ikke motsatt. Dersom ikke norske politikere skjønner dette vil det gå mange år før det kinesiske markedet igjen åpnes opp for norsk laks.
Flyrute død
Selskapet har i flere år jobbet for å etablere en flyrute med laks fra Evenes til Kina, men dette er nå lagt dødt. Vollan har diskutert saken med en rekke ledende Ap-politikere, men føler svært få av dem skjønner alvoret.
- På dem virker dettte som en prinsippsak, men det kan ikke løses slik, sier han oppgitt.
Avviser kritikken
Statssekretær i Utenriksdepartementet, Espen Barth Eide, avviser kritikken fra Gerhard Heiberg.
- Det er ikke aktuelt å unnskylde eller beklage noe overfor Kina, selv om det er det Heiberg ønsker, sier Barth Eide til Fiskeribladet Fiskaren.
- Jeg er kjent med Heibergs kritikk. Vi har ingenting å unnskylde. Det er heller ikke mulig å unnskylde noe Nobelkomiteen har gjort, sier han.
Den norske ambassadøren i Bejing er i Oslo denne uken for å diskutere saken med regjeringen. Barth Eide vil ikke kommentere hva de skal snakke om, men bekrefter at ambassadøren er i Norge.
Barth Eide påpeker at Kina er svært viktig for Norge, og regner med at problemene vil gå over med tiden.
- Kina må tåle et kritisk søkelys på håndteringen av menneskerettighetene, legger han til.
Barth Eide er også kjent med nedgangen av eksporten av sjømat til Kina, men påpeker samtidig at eksporten til resten av Østen har gått opp. Han skjønner derfor ikke norsk sjømatnærings frykt for nedturen i Kina-markedet.
- Også i Østen er man opptatt av sunn mat, og det tror jeg vil føre til økt forbruk og eksport av norsk sjømat. Også i Kina, sier han.
(Artikkelen er publisert på Fiskeribladet Fiskaren sin nettside)
Les mer:
<b>Kan ta laksetvist med Kina til WTO</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.