Konsernsjef Helge Lund i Statoil kom til Statoils hovedkontor på Forus i Stavanger like etter midnatt for å bli oppdatert på siste nytt om sine ansatte som er tatt som gisler i Algerie.
Et kvarter etter midnatt natt til torsdag kom Statoils konsernsjef Helge Lund til Forus utenfor Stavanger, skriver Stavanger Aftenblad.
Lund var på reise i Asia da han ble informert om gisselaksjonen. Han reiste rett hjem og til Stavanger via Oslo. Ved inngangsdøren til Statoil-kontoret kommenterte Helge Lund for første gang gisselsituasjonen i Algerie der 17 Statoil-ansatte er involvert.
– Jeg tenker først og fremst på folkene våre der nede og på hvordan vi kan ta best vare på dem og deres familier her hjemme, sier Helge Lund til Stavanger Aftenblad.
– Ekstrem situasjon
To er lettere skadd og fire beskrives å være i «relativ» sikkerhet. Ni nordmenn og tre lokale Statoil-ansatte er ikke gjort rede for.
– Dette er en ekstrem situasjon for oss alle, sier Lund.
– Jeg har reist lenge men har holdt meg oppdatert hele veien. Jeg har holdt kontakten med BP, statsministeren og mine egne folk, sa Helge Lund.
Hva som gjøres videre vil Lund ikke kommentere.
– Jeg ber om forståelse for at vi ikke kan dele så mye informasjon i den fasen vi er i nå, sier Lund.
Statoil-sjefen avholder en pressekonferanse ved Statoils kontor på Forus torsdag morgen klokken 7.30.
Pårørendesenter
Statoil har etablert et pårørendesenter i Bergen i forbindelse med angrepet i Algerie.
Onsdag kveld hadde flere familier kommet til pårørendesenteret på Scandic-hotellet på Kokstad, skriver Bergens Tidende.
– Flere titall mennesker har vært her i ettermiddag og kveld. Vi regner med at det vil komme folk hit gjennom hele natten, og enda flere i morgen, sier Jannicke Hilland, direktør i Statoil og selskapets representant ved pårørendesenteret til avisa.
Ifølge Hilland får beredskapsorganisasjonen i Bergen fortløpende informasjon direkte fra Algerie, som igjen blir gitt ut til de pårørende så fort som mulig.
– De har et stort informasjonsbehov, og det skal vi prøve å gi til dem. De som ønsker det, får også overnatte her, sier Rinde.
Uavklart og krevende
– Gisselsituasjonen er en av de mest alvorlige hendelser vi har hatt i Statoil. Vi gjør det vi kan for å sikre våre ansatte og støtte deres pårørende, sier Lars Christian Bacher, konserndirektør for Utvikling og produksjon internasjonalt.
Han legger til at situasjonen er uavklart, uoversiktlig og svært krevende.
Statoil fikk melding klokken 6.50 onsdag om angrepet som utviklet seg til en gisselsituasjon.
– I dag tidlig var 17 Statoil-medarbeidere i og ved anlegget. Av disse er 13 nordmenn. Vi har nå fått informasjon om at fem av de 17 er brakt i sikkerhet i en militærleir i området, sier han.
Fire av de fem er nordmenn, mens den siste er bosatt i Canada. To personer er skadd og skal ha mottatt medisinsk behandling.
– Vi jobber for fullt for å få oversikt og å løse situasjonen, men er dessverre forhindret fra å gi ytterligere detaljer om selve situasjonen, håndteringen av den og de øvrige tolv involverte. Dette av hensyn til sikkerheten for de berørte, sier Bacher.
Ni av de tolv Statoil-ansatte som ikke er gjort rede for er nordmenn. (©NTB)
Les også:
- Gisler tvunget til å ha på bombebelter
Kommentar:
Oljens brutale risiko
<b>&quot;Den enøyde&quot; kan stå bak</b>
Gisseltakere advarer mot væpnet aksjon
<b>- En av de mest alvorlige situasjonene Statoil noen gang har vært i</b>
Nyhetsbyrået ANI: Sikkerhetsstyrker prøvde å angripe Statoil-anlegget
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.