På Nokias generalforsamling igår ble Helge Lund, konsernsjef i Statoil, valgt inn som styremedlem for ett år. I tillegg til det generelle styrearbeidet skal han sitte i styrets personalkomite.
Nokia er et selskap som de siste par årene har kommet i stadig hardere vær, og står nå overfor store utfordringer for å klare å skape lønnsomhet og vekst i markedsandeler igjen.
Ifjor ble toppsjefen byttet ut. I februar meldte selskapet at de inngår et samarbeid med Microsoft om produksjon av smarttelefoner basert på Microsofts systemprogramvare Windows Phone. Et slikt partnerskap ville for bare ett år siden vært utenkelig, ettersom Nokia selv har stått bak verdens mest utbredte operativsystem for mobiltelefoner - Symbian.
På generalforsamlingen tirsdag ble også fem av syv styremedlemmer byttet ut.
13 turer til Finland
- Hvilke styrker bringer du til Nokia-styret?
- Det må du nesten spørre Nokias styre og generalforsamling om. Men det er jo en del likhetstrekk mellom selskapene i det at man er et stort selskap i et lite land. Man har hensyn å ta hjemme, men skal også konkurrere i et meget krevende globalt marked. Både Nokia og Statoil er tunge teknologibedrifter hvor innovasjon har stor betydning. Jeg håper jo at jeg har noe å tilføre på de områdene, sier Helge Lund til DN.no.
Ifølge Nokias årsrapport hadde styret og underkomiteene 13 ordinære møter med personlig oppmøte i 2010. Disse ble supplert med telefonkonferanser og korrespondanse.
- Har du tid til dette i tillegg til å styre Statoil?
- I Statoil er både ledelsen og styret opptatt av å utvikle en enda bedre dynamikk mellom styre og ledelse. En del av strategien er å hente inspirasjon fra andre selskaper og ta den med tilbake til Statoil. Vi har sammen bedømt at dette skal vi få til, sier Lund.
LES OGSÅ: - Kan ikke se den store gevinsten for Statoil
Sier opp tusenvis
Nokia meldte for kort tid siden at det har solgt deler av sin programvarevirksomhet - inklusive 3.000 ansatte - til Accenture. I tillegg må inntil 4.000 ansatte gå fra sine stillinger innen utgangen av 2012.
- Ser du for deg at den prosessen Nokia nå er inne i er noe du vil få bruk for i Statoil?
- Jeg tror erf#229er fra andre store internasjonale bedrifter, uavhengig av bransje både når det gjelder teknologiutvikling og personalhåndtering, alltid vil kunne komme til nytte. Jeg tror også andre har noe å lære av Statoil - så det er en del av det, sier Lund.
Nokias styremedlemmer har de siste årene fått et honorar på 130.000 euro, eller rundt én million kroner, i tillegg til kompensasjon for utgifter i forbindelse med utøving av sitt verv.
- Ikke bekymret
At statsdeleide Statoils toppsjef velger å bruke tid på en krevende styreplass i Nokia bekymrer ikke Høyres næringspolitiske talsmann Svein Flåtten. Han er er positiv til at Helge Lund nå får en viktig posisjon i den finske mobilgiganten.
- Det er ikke uvanlig at toppledere sitter i andre styrer og akkurat Nokia, som har vært et skandinavisk, økonomisk vidunder som vi har ønsket å se til her fra Norge, så vil jeg tro at Helge Lund kan bidra med noe og kanskje også kan lære noe som kan brukes inn mot norsk næringsliv hvor han er sentral. Jeg har tiltro til at han har kapasitet til å drive sitt selskap godt selv om han har dette styrevervet i tillegg, så jeg er ikke bekymret, sier Svein Flåtten til DN.no.
Les også: Nokia kvitter seg med 3000 + 4000 ansatte (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.