Følg kapitalmarkedsdagen her fra klokken 10.00! (tv)
I 2007 slet StatoilHydro med store problemer på norsk sokkel. Ved årsskiftet slet StatoilHydro fortsatt med oppstarten på prestisjeprosjektene Snøhvit og Ormen Lange som har gått langt tregere enn ventet. I tillegg har skader på rørledningen mellom Kvitebjørn og Kollsnes redusert produksjonen.
Men StatoilHydro-sjef Helge Lund regner ikke med problemer når han legger opp produksjonsmålene for de neste årene. Allerede i år venter StatoilHydro kraftig økning i produksjonen og om bare fem år ventes produksjonen å nå 2,2 millioner fat per dag.
- StatoilHydro vil bruke sin samlede kapasitet og kompetanse til å sikre fortsatt vekst og verdiskaping. Vi skal øke vår egenproduksjon av olje- og gass fra 1,9 millioner fat oljeekvivalenter per dag i 2008 til 2,2 millioner fat per dag per dag i 2012, sier konsernsjef Helge Lund i forbindelse med onsdagens kapitalmarkedsdag.
Produksjonsmålet for 2008 er det samme som StatoilHydro varslet om før jul da selskapet måtte varsle at produksjonen i 2007 ikke ville nå målet. Egenproduksjonen ventes til 1,9 milliloner fat i inneværende år, mens den bokførte produksjonen (entitlement production) ventes å ligge på 1,75 millioner fat.
Analytikerne på plass i London er ikke overrasket over at StatoilHydro opprettholder bildet av å være et vekstselskap. Ambisjonene som kommer frem legger opp til årlig vekst på tre prosent årlig.
- Det er ikke mer enn markedet forventer, sa Kjetil Bakken i Fondsfinans på vei inn til Helge Lunds presentasjon.
Måtte varsle
For 2007 hadde selskapet tidligere ventet å produsere 1,735 millioner fat olje dagen, men i desember varslet selskapet at produksjonen ville ende opp lavere enn dette når året er over. Det er med andre ord en kraftig produksjonsvekst StatoilHydro venter i løpet av året.
StatoilHydro venter en produksjonsøkning både på norsk sokkel og fra den internasjonale porteføljen. På norsk sokkel vil egenproduksjonen øke fra omkring 1,4 millioner fat oljeekvivalenter per dag i 2008 til 1,55 millioner foe per dag i 2012. StatoilHydro sikter på å opprettholde en egenproduksjon fra norsk sokkel på rundt 1,5 millioner foe per dag de neste ti årene. Internasjonal egenproduksjon vil vokse videre fra dagens nivå på omkring 0,5 millioner foe per dag til 0,65 millioner foe per dag i 2012.
Større delingseffekter
Såkalte PSA-effekter vil bare bli sterkere og sterkere for StatoilHydro ettersom den utenlandske produksjonen vokser. StatoilHydross utenlandske produksjon baserer seg i stor grad på produksjonsdelingsavtaler (PSA). I 2008 utgjør PSA-effektene forskjellen på den bokførte produksjonen på 1,75 millioner fat og den gjennomsnittlige egenproduksjonen på 1,9 millioner fat.
I 2012 forventes 75 prosent av Statoils internasjonale produksjon å være gjenstand for ulike typer produksjonsdelingsavtaler (PSA). Mens høye oljepriser øker lønnsomheten og fører til raskere kostnadsdekning, øker de høye oljeprisene samtidig beskatningen i form av volumer og reduserer StatoilHydros bokførte produksjon. Med en oljepris på 75 USD per fat vil PSA-effekten øke fra om lag 150.000 foe per dag i 2008 til 240.000 foe per dag i 2012, opplyser StatoilHydro.
Dyrere å investere
StatoilHydro gjentar guidingen selskapet ga før jul om at investeringene (CAPEX) i 2008 vil ligge på omkring 75 milliarder kroner og omkring 80 milliarder kroner i 2009, forutsatt en valutakurs på seks kroner per amerikansk dollar. Omkring halvparten av den årlige økningen fra 2007 er knyttet til høyere aktivitetsnivå for å opprettholde dagens produksjon og støtte opp under konsernets vekstambisjon, mens resten er et resultat av kostnadsinflasjon, sammen med gradvis økende kompleksitet i prosjektporteføljen, skriver Statoil i pressemeldingen i forbindelse med kapitalmarkedsdagen.
Mer lønnsom fusjon
Helge Lund ser nå større kostnadsgevinster ved sammenslåingen mellom Statoil og Hydro. StatoilHydro anslår nå at de årlige synergieffektene fra fusjonen blir om lag 6 milliarder kroner før skatt, 2 milliarder kroner mer enn tidligere anslått.
- I løpet av de tre siste årene har vi styrket vår strategiske posisjon. Vår strategiske kurs er derfor uendret. StatoilHydro skal ta ut det fulle potensialet på norsk sokkel, samtidig som vi øker vår internasjonale produksjon. Vi har imidlertid ikke fullt ut nådd våre kortsiktige produksjonsmål og vil derfor forsterke fokus på forbedret drift, sier Helge Lund.
Lund mener at et omfattende leteprogram fortsatt vil være StatoilHydros viktigste redskap for langsiktig vekst. Årets leteaktivitet er den høyeste noensinne for selskapet. Leteprogrammet er anslått til omkring 18 milliarder kroner, basert på rundt 70 brønner, jevnt fordelt mellom norsk sokkel og internasjonalt.
"På norsk sokkel vil flest letebrønner bli boret i modne områder, men letevirksomheten vil også omfatte uutforskede områder i Barentshavet og Norskehavet. Internasjonalt vil de viktigste brønnene bores i amerikansk del av Mexicogolfen, Brasil, Nigeria og Aserbajdsjan", skriver selskapet.
StatoilHydro har sikret seg riggkapasitet for hele boreprogrammet for 2008.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.