Statoil-ansatte som den siste måneden i DN.no har uttalt bekymring for det manglende vedlikeholdet på Statoils plattformer, får lite støtte hos Statoil-sjef Helge Lund.

Han avviser også beskyldningene om at det er blitt mindre åpenhet i Statoil.

- La meg først si at generelt sett er det meget høyt sikkerhetsnivå på norsk sokkel og på Statoils plattformer, og vi jobber meget systematisk med å holde kvaliteten på plattformene. Sikkerheten til våre medarbeidere er førsteprioritet, sier Helge Lund til DN.no.

- Ikke forskjell i kvalitet
DN.no har i en serie artikler skrevet om sikkerhetssituasjonen på Statoils plattformer. Flere offshore-ansatte sier de er redde for å jobbe offshore fordi Statoil har et stort etterslep på vedlikeholdet av sikkerhetskritisk utstyr. Mange mener også at uheldige sider ved Hydro-kulturen nå preger Statoils plattformer, og mener det har bredt seg en ukultur i Statoil hvor man ikke sier fra om kritikkverdige forhold. Statoil-sjefen avviser det meste.

- Det er ikke noe systematisk forskjell i kvaliteten på tidligere Hydro- og tidligere Statoil-plattformer. Vi følger den samme metodikken. For å få best mulig grep om dette har vi en metode vi kaller TTS, det er en prosess hvor plattformene jevnlig går gjennom veldig grundige vurderinger for å se på den tekniske tilstanden på anleggene. Der avdekkes det ting som må forbedres og så lager vi en prioritert plan, risikovurderer tiltakene og så blir de deretter gjennomført. De tiltakene vi ikke gjennomfører, da skal det være kompenserende tiltak. Så er det slik at i noen perioder kan det være etterslep på disse tingene - og det er det nå - og det har vi også tatt tak i.

Les: Misfornøyde med Hydro-kulturen

- Er etterslepet på vei ned?

- Når vi gjør disse TTS-gjennomgangene, er det full gjennomgang og det kan komme opp tiltak, så det er litt varierende i perioder om det går opp eller ned. Men det viktigste for meg er at vi har en systematikk som vi gjennomfører det etter, at det er risikovurdering av det vi oppdager og at det gjennomføres etter planen, sier Lund.

Les: Statoil-utstyr blir ikke reparert

- Ikke mangel på åpenhet
- Vi har snakket med mange av dine ansatte og flere av dem sier de er rett og slett redde for å gå på jobb, er det noe som bekymrer deg?

- Førsteprioriteten vår når vi driver den virksomheten vi har, må være helse, miljø og sikkerhet og det er viktig at medarbeiderne våre føler seg trygge på måten vi driver anleggene våre på. At det både er en systematikk i det vi arbeider med, og at det også er en god dialog i bedriften rundt de forholdene de ser. Min erf#229 gjennom de siste seks årene er at det ikke er noen mangel på åpen dialog knyttet til både ting som er bra og ting vi kan gjøre bedre.

Les: Livredd på sokkelen

- Noen mener det er en ny kultur - eller ukultur - i Statoil, det er blitt mindre åpenhet rundt å si fra?

- For meg er den tidligere Hydro og den tidligere Statoil-problemstillingen en ikke-problemstilling. Det er ingen systematisk forskjell på plattformene.

Les: Statoil prøvde å kneble varsler

- Ikke-problemstilling
- Men noen av dine ansatte opplever det sånn?

- Det er ingen systematikk i det, og vi gjennomfører de prosessene jeg har snakket om på samme måte på alle plattformer. Så er det slik at når det gjelder alvorlige hendelser per million timer så har vi aldri ligget på et bedre nivå enn det er nå. Det betyr ikke at alt er som det skal være, vi kan hele tiden forbedre oss, men det gir ihvertfall meg inspirasjon til at vi er i riktig retning. Ett av de fire hovedtiltakene vi fokuserer på er nettopp dette med teknisk integritet, sier han.

- Men hvis dine ansatte sier at dette er et problem, mens ledelsen mener at det ikke er et problem, kan ikke det være problemet? Hvis ikke dere tar tak i det som oppfattes som...

- Nå har ikke jeg sagt at vi ikke tar tak i det, snarere tvert imot...

- Men du avviser at det er dårligere vedlikehold på enkelte Hydro-plattformer slik mange Statoil-ansatte oppfatter det?

- Det er ingen systematiske forskjeller mellom tidligere Hydro og tidligere Statoil-plattformer og vi arbeider med én kultur i selskapet: at det skal være åpenhet og hvor helse, miljø og sikkerhet har førsteprioritet. Det er heller ingen endring i måten vi arbeider med dette på.

- Men bekymrer det deg at enkelte ansatte er redde for å gå på jobb og redde for å si fra?

- Jeg kan ikke snakke for enkeltpersoner, men det er viktig for meg i min rolle å skape forutsetninger for, rammeverk, å jobbe med kulturen i bedriften slik at det er mest mulig åpenhet i det vi driver med. Og der skal ikke redsel være en faktor.

Les også: Ignorerte rust i syv år

Setter Statoils vedlikehold under lupen (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.