- Dette er jo en veldig spesiell lederstilling. Kanskje først og fremst på grunn av den sterke posisjonen Statoil har i norsk nærings- og samfunnsliv, sier professor Klaus Mohn ved Handelshøyskolen på Universitetet i Stavanger, til Dagens Næringsliv.
Han er tidligere sjeføkonom i Statoil og kjenner selskapet godt. Statoil-styret leter etter ny toppsjef, etter at Helge Lund onsdag gikk til britiske BG Group.
- Å lede Statoil fordrer innsikt i tverrfaglige problemstillinger. Det vil si på fire områder: geologi, teknologi, økonomi og ikke minst politikk, sier Mohn.
Forventer kontakt
Selv om det til syvende og sist er styret som ansetter ny konsernsjef, forventer olje- og energiminister Tord Lien (Frp) å få et ord med i laget.
- Det er ikke unaturlig at majoritetseieren blir kontaktet av styret i en viktig sak som dette, understreker han overfor Dagens Næringsliv.
- Hvilke egenskaper må en ny Statoil-sjef ha?
- En ny konsernsjef må ha god kjennskap til og forståelse av norske forhold, og samtidig være bredt internasjonalt orientert, svarer statsråden.
Bør være norsk
Professor Mohn er enig:
- Dette taler for at den neste konsernsjefen vil være norsk, sier han.
Onsdag uttalte Statoils styreleder Svein Rennemoe at den nye konsernsjefen ikke trenger å ha norsk pass, men at ulike lønnsnivåer kan bli en «krevende avveining».
Mohn tror styret vil bli svært tilfreds dersom de klarer å rekruttere en leder fra egne rekker.
- I Helge Lunds tid har han signalisert at han legger stor vekt på lederutvikling, påpeker han.
- Jeg tror Lars Christian Bacher (sjefen for internasjonal virksomhet red. anm) kan være et navn, sier professoren.
Har tid
Styret har konstituert Eldar Sætre som konsernsjef. Onsdag gjorde både han og Rennemoe det klart at dette ikke er aktuelt som en permanent løsning.
- Hvor dårlig tid tror du styret har nå?
- Sætre kjenner selskapet inn og ut. Han er godt kjent i både politiske miljøer og kapitalmarkedet. Det tror jeg kan gi styret rom for å bruke litt tid på denne prosessen. Det er viktigere å finne den rette kandidaten enn å finne en kandidat raskt, svarer Mohn.
- Positivt
Leder Hilde-Marit Rysst i fagforbundet Safe fikk meldingen om Lunds avgang servert av morgennyhetene på TV.
- Jeg ble veldig overrasket over at det kom akkurat nå, men jeg tror det er positivt med noe nytt, sier Rysst til Dagens Næringsliv.
- Vi er veldig forventningsfulle på at styret finner en person som vet hvordan det norske arbeidslivet fungerer og som er genuint opptatt av sine ansatte, sier hun.
- Hva synes du om jobben Helge Lund har gjort?
- Det begynte veldig bra for 10 år siden. Da var han veldig opptatt av de ansatte. Deretter dreiet det litt sakte, men sikkert ut. Det var jo vært noen oppvasker etter at de ansatte bare har blitt informert uten å ha fått mulighet til å uttale seg, svarer hun og tilføyer:
- Nå trenger vi en person som er opptatt av ting som HMS, og i litt mindre grad opptatt av kortsiktige utbytter for aksjonærene.
Alt om Helge Lunds avgang:
- Nå håper jeg på en knakende god vinter i Norge
Helge Lunds lønn skaper opprør i Storbritannia
- Krevende avveining mellom norsk og internasjonalt nivå
- Helge Lunds markedsverdi er 24 milliarder
Tror Statoil vil få kvinnelig konsernsjef
Sætre er ikke aktuell som permanent Statoil-sjef
Kan få 890 millioner på fem år
- For Statoil tror jeg fornyelse kan være riktig
Lund blir toppsjef i britiske BG
Denne mannen blir Helge Lunds vikar
- Mye vi skulle sett Statoil gjorde annerledes
- En svakhet at Helge Lund går av nå
- En nesten umenneskelig prestasjon
Uten oljeprisen hadde Statoil gått «uhyggelig dårlig» under Helge Lund
- En svakhet at Helge Lund går av nå
Helge Lund forlater Statoil (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.