Onsdag morgen melder Statoil at mangeårig toppsjef Helge Lund (51) går av umiddelbart for å ta en ny jobb som sjef for et internasjonalt olje- og gasselskap.
Nå bekrefter BG Group at Lund er deres nye konsernsjef, ifølge en melding.
BG-styreleder Andrew Gould, som er tidligere toppsjef i den amerikanske oljeservicekjempen Schlumberger, roser Lunds oppnåelser i sin tid som Statoil-sjef.
- Helges «track record» taler for seg selv. Han har bygget en lete- og utviklingsportefølje i verdensklasse i Statoil, og selskapet er nå bredt beundret for sin tekniske ekspertise, finansielle resultater og sterk verdibasert kultur. Helge er ideell til å lede BG Group i den neste vekstfasen, og til å akselerere verdiskapningen og leveransen til våre aksjonærer, mens han leverer på forretningsplanen. Styret og jeg er tilfreds med å sikre denne utnevnelsen, sier Gould i meldingen.
Lund påpeker at han kunne fortsatt noe lenger, men at det er en tid for alt.
Nå ser han frem til å utvikle BG, som er langt mindre enn Statoil, til å nå sitt fulle potensial. BG har flere sterke eierandeler og muligheter, påpeker oljetoppen.
- Fornyelse er viktig, både for Statoil og for meg. Etter en samlet vurdering kom jeg til at tiden er inne for et skifte. Jeg har både lyst og energi til å påta meg en ny lederutfordring, og jeg fant at denne muligheten er den rette, sier Helge Lund onsdag.
Statoil lister følgende milepæler i Lunds styringstid:
- Årlig aksjonæravkastning har vært 11,2 prosent, noe som er 2,3 prosentpoeng over gjennomsnittet for industrien.
- Statoils børsverdi har økt fra 189 til over 500 milliarder kroner.
- Selskapets produksjon har økt fra rundt 1,1 til 1,9 millioner fat oljeekvivalenter per dag. Produksjonen fra den internasjonale porteføljen er femdoblet.
- Antallet alvorlige hendelser per million arbeidstimer er redusert fra 3,3 til 0,7.
- Antall letebrønner i 2004 var 12, i år planlegger selskapet å fullføre rundt 50.
- Det har vært et privilegium å lede Statoil gjennom ti svært spennende år. Dette er et selskap med utrolig mange dyktige medarbeidere. Jeg vil takke alle, for både samarbeidet og innsatsen de hver dag gjør for Statoil. Vi har skapt verdier for Statoils aksjonærer og samfunnet, samtidig som vi har styrket vår ressursbase på norsk sokkel og internasjonalt, sier Lund.
Lund begynte som toppsjef i Statoil 16. august 2004.
Da ble han kuppet til toppjobben fra Kjell Inge Røkkes Aker Kværner, noe som førte til sterke ordvekslinger, og der Røkke parerte med å snappe opp styretopp Inge Hansen fra Statoil-systemet.
Bakgrunn: Sint og skuffet Røkke
BG Group har sitt utspring fra British Gas da virksomheten Centrica ble skilt ut i 1997, først som BG Plc. deretter under eksisterende navn fra 1999. British Gas er i dag navn på et av Centricas datterselskaper.
BG har virksomhet i 24 land over samtlige verdensdeler, har 5200 ansatte, og produserte 633.000 fat oljeekvivalenter per dag i 2013. Til sammenligning produserte Statoil 1,8 millioner fat per dag i andre kvartal i år, og har over 20.000 ansatte.
Styreleder Andrew Gould påpeker at selskapet har sterke utsikter, og er tygg på at aksjonærene vil støtte valget av Lund som ny toppsjef.
- Vi har en sterk produksjonsvekst og kontantgenerering i de kommende årene fra våre prosjekter i Brasil og Australia. For å utnytte dette potensialet i størst mulig grad trenger vi å bygge på vår styrke innen letevirksomhet og LNG. og også bli en operatør i verdensklasse. Selskapet trenger en leder fra olje- og gassbransjen til å levere på de unike mulighetene som er tilgjengelige for det, sier Gould.
BG Group er største leverandør av flytende naturgass (LNG) til Kina, og en av de største i USA. Selskapet leverer LNG til 26 av 27 land som importerer naturgass.
BGs markedsverdi er på omlag 380 milliarder kroner. Statoils markedsverdi er på 500 milliarder kroner.
Les også:
Helge Lund slutter i Statoil
- En nesten umenneskelig prestasjon
-Ledet Statoil på en fremragende måte
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.