Den greske regjeringen har vedtatt en omstridt pensjonsreform for å stramme inn landets velferdssystem.

Reformen vil begrense tidligpensjon, heve kvinners pensjonsalder fra 60 til 65 år og kutte i pensjonsutbetalingene.

– Det er et helt nytt system. Det var vanskelig, men nå tror jeg vi kan forandre ting i Hellas, sa arbeidsminister Andreas Loverdos om fredagens regjeringsvedtak.

Reformen er nå sendt til nasjonalforsamlingen for godkjennelse.

Hellas må vedta reformen innen utgangen av september i henhold til avtalen med EU og Det internasjonale pengefondet IMF, som har bidratt med 110 milliarder euro i kriselån.

Har ikke vært bærekraftig
Hellas bruker i dag rundt 12 prosent av BNP på pensjoner. Dersom systemet ikke endres, kan andelen være fordoblet innen 2050.

Landet har tidligere innført omfattende sparetiltak som kutt i statslønninger. Tiltakene har ført til store demonstrasjoner og streiker, og også en pensjonsreform vil møte sterk motstand i fagforbundene. Meningsmålinger viser at et stort flertall av grekerne er mot reformen, og det er meldt storstreik 29. juni.

– Vi ønsker et bærekraftig pensjonssystem, noe som ikke har vært tilfelle tidligere, sa statsminister Giorgos Papandreou til regjeringen fredag. (©NTB)

Les også:

- Alt er gjort galt

<b>Lysglimt fra Hellas </b>

<b>-Dramatiske kutt - eller økonomisk ruin</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.