EU krever mer informasjon fra greske myndigheter om hvordan de har brukt finansielle instrumenter for å skjule store låneopptak og budsjettunderskudd.
Wall Street Journal skriver onsdag at Hellas benektet å ha brukt avanserte valutatransaksjoner for å skjule budsjettunderskuddet på et møte med EUs organisasjon Eurostat i 2008.
- Det var et møte i september 2008 der greske myndigheter sa til Eurostat at de ikke bruker noen av disse komplekse produktene, sier Amadeu Altafaj som er talsmann for EU-kommisjonen til Wall Street Journal.
Skjulte gjeld
Forrige Helg avslørte New York Times at den finansielle krisen som nå hjemsøker Hellas er hjulpet frem av en beslektet Wall Street-taktikk som skapte subprime-krisen. Dokumenter og intervjuer viser at Hellas, Italia og trolig flere europeiske land har fått god hjelp fra Wall Street til å skjule sin galopperende gjeld.
En avtale konstruert av Goldman Sachs hjalp ifølge avisen å holde milliardgjeld unna budsjettkontrollørene fra EU.
Med hjelp av finansielle instrumenter bidro avtalen konstruert av Goldman Sachs til å skyve gjeld i Hellas langt inn i fremtiden. Det tyske magasinet Der spiegel har skrevet at Goldman Sachs hjalp Hellas med å hente inn rundt 1 milliard dollar gjennom valutahandler i 2002. Dette var penger som ikke ble registrert i landets budsjett.
Vil ha svar innen fredag
Nå krever EUs kommisær for penger og valuta Olli Rehn at Hellas innen fredag forklarer hvordan landet har brukt disse instrumentene.
- Det er klart at en grundig etterforskning må gjøres i denne saken, sier Rehn til Associated Press.
- Hvis det viser seg at det har vært bruk av papirer som ikke er på linje med reglene, så må vi selvfølgelig ta affære.
Den greske finansministeren George Papaconstantinou har innrømmet at landet tidligere har brukt finansielle papirer for å låne penger, men at det da var lovlig og at landet ikke gjør dette lenger i dag.
Les også:
- Hva med å verdipapirisere ruinene?
<b>Gresk finansminister: - Markedet overreagerer </b>
<b>Presses til å bli pensjonist</b>
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.