Finansministrene i eurosonen kommer trolig til å vedta rammene og prinsippene for en hjelpepakke til Hellas mandag, ifølge en EU-kilde.
– Det er snakk om prinsippene og rammene for et hjelpemiddel eller en mekanisme som kan bli innført dersom det trengs, og det blir bedt om det, sier kilden til Reuters.
Britiske medier meldte lørdag at eurolandene snart har klar en krisepakke for Hellas. Redningspakken er verdt flere milliarder euro og gir Hellas tilgang på lån og garantier dersom landet ber om hjelp, ifølge BBC.
En talsperson for Kommisjonen avviste imidlertid dette og sa arbeidet fortsetter.
– Kommisjonen står klar til å handle dersom det blir nødvendig. Teknisk arbeid fortsetter og er ennå ikke ferdig. Alt annet er spekulasjoner, sa talsperson Jonathan Todd for Kommisjonen.
EU-kilden Reuters har snakket med, sier størrelsen på pakken ikke er bestemt.
Ikke bedt om hjelp
Hellas har foreløpig ikke bedt om hjelp til å løse den økonomiske krisen. Men landets budsjettunderskudd er fire ganger høyere enn det eurosamarbeidet tillater, og grekerne må gjennomføre en hestekur av økonomiske innstramninger for å komme på rett kjøl igjen.
Tyskland har hele tiden vært skeptiske til en redningsplan, og i Tyskland sa finansdepartementet at det «ikke er klar over at dette blir planlagt». Tyskerne viser til at Hellas ikke har bedt om hjelp, og at Berlin derfor regner med at grekerne rydder opp selv.
Tillit
Den greske krisen er et stort problem for euroens tillit, og en rekke land er nervøse for utviklingen. Grekernes situasjon vil derfor trolig føre til strengere regler for alle de 16 landenes finanspolitikk, skriver den britiske avisen The Guardian.
Greske folkevalgte har godkjent svært upopulære budsjettkutt på til sammen 40 milliarder kroner. Håpet er at budsjettunderskuddet skal reduseres til 8,7 prosent i år fra hele 12,7 prosent i 2009.
Eurosonens grense er 3 prosent.
Les også: Så mye trenger Hellas for å unngå "konkurs"
Garanti
Håpet er ifølge BBC at en europeisk krisepakke skal kunne fungere som en garanti, men at det aldri blir bruk for den.
Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble skrev i en artikkel i London-avisen Financial Times før helgen at det europeiske valutasamarbeidet står overfor sin største krise noensinne.
– Hvis et medlem av eurosonen til sjuende og sist ikke greier å styrke budsjettet eller gjenreise konkurranseevnen, bør landet forlate valutaunionen. Men dette er en siste utvei, het det i Schäubles artikkel. (©NTB)
Les også:
Nå står hele Hellas stille
Hellas-krisen: Frykter dominoeffekt (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.