- Oppdatert artikkel - først sendt 05.02 kl 17.20 -
Statsminister Lukas Papademos drev i helgen vanskelige forhandlinger på flere fronter for å forhindre at Hellas kastes ut i kaos når 111 milliarder kroner i gjeld forfaller til betaling 20. mars.
Lederne for partiene i den greske samlingsregjeringen måtte imidlertid gå hjem med uforrettet sak søndag kveld. Etter et fem timer langt krisemøte ble det klart at de ikke klarte å overholde den selvpålagte fristen om å komme til enighet i løpet av kvelden. I stedet er de nødt til å gjenoppta de interne forhandlingene mandag.
Teknokraten Papademos prøver å få til en løsning etter flere uker med forhandlinger med troikaen av EU, Den europeiske sentralbanken (ECB) og Det internasjonale pengefondet (IMF) om hva som skal til for at Hellas skal få utbetalt et nytt kriselån på 1.000 milliarder kroner.
Knivsegg
Finansminister Evangelos Venizelos sa søndag at en avtale snart må være på plass og at Hellas nå beveger seg på en knivsegg.
– Det er stor utålmodighet og stort press ikke bare fra de tre institusjonene som utgjør troikaen, men også fra eurosonelandene, sa Venizelos etter det han kalte et «svært vanskelig» telefonmøte med kollegene i eurosonen lørdag.
Fordi Hellas ikke nådde budsjettmålene i 2011, krever troikaen at grekerne vedtar enda større kutt i revidert budsjett for 2012. Papademos forsøker å i det minste få til en foreløpig avtale med troikaen om hvilke sparetiltak og kutt grekerne vil gå med på.
Sier stopp
Statsministeren har en enda vanskeligere jobb med å få partnerne i samlingsregjeringen med på kuttene. Flere regjeringspartier har sagt de ikke vil gå med på flere statlige lønns- og utgiftskutt ettersom de frykter at all mulighet for vekst skal kveles.
– Sannheten er at folk er lei. De tåler ikke mer sp#229, sier talsperson Yannis Michelakis for partiet Nytt demokrati til Real News.
Papademos skal ha truet med å trekke seg om ikke koalisjonspartnerne går med på sparepakkene troikaen krever.
Vanskelige forhandlinger
Hellas driver også svært vanskelige forhandlinger med landets private kreditorer om nedskriving av gjeld. Dette er sammen med sparetiltakene et avgjørende punkt i arbeidet med å sikre det lovede kriselånet fra troikaen som i prinsippet ble vedtatt i oktober.
– Dersom vi ser at alt mislykkes i Hellas, kommer det ikke til å bli noe nytt finansieringsprogram, advarer eurosjefen Jean-Claude Juncker ifølge Spiegel.
– Sier mye, gjør lite
Finansmarkedet frykter kaos i Hellas og ringvirkninger som kan gi en ny global finanskrise dersom grekerne i mars slutter å betale renter og avdrag uten å ha inngått noen avtale med kreditorene.
Den greske EU-kommissæren Maria Damanaki mener landet har fulgt en katastrofal vei til nå.
– I to år har vi lovet endringer vi ikke fulgte opp eller klarte å innfri. Vi sier mye og gjør lite. Vi går med på tidsplaner vi ikke holder. Dermed har vi skapt et bilde av en stat som er systematisk upålitelig, sier Damanaki.
Les også:
Dr. Doom tror eurosonen kollapser
- 20 prosent sannsynlighet for "The Mother of All Government Defaults"
Øystein Stray Spetalen tror Vesten kan kollapse
DN.no møtte Georgios Papandreou: - Krisen i Hellas var ikke min feil
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.