Mistilliten til Hellas og gresk økonomi sprer seg nå også til private selskaper og andre land i Sør-Europa, skriver Dagens Næringsliv.

Både Tyskland og Frankrike avviser alle rykter om at EU vil rykke inn med penger og berge Hellas.

Renten på greske statsobligasjoner har gjort et kraft hopp på nesten 0,7 prosentpoeng denne uken, samtidig som prisen på forsikring mot mislighold av gresk statsgjeld, såkalte credit default swaps (CDS), er den høyeste noensinne.

Det betyr i praksis at markedet har stadig mindre tro på at greske politikere klarer å rydde opp i landets vaklende statsfinanser. Ifjor var budsjettunderskuddet 12,7 prosent av brutto nasjonalproduktet (bnp), mer enn fire ganger større enn grensen på tre prosent som er forutsetningen for å delta i eurosamarbeidet. Samtidig vokser statsgjelden raskt.

- Hvis du er redd for en gresk krise bør du ikke bare unngå greske obligasjoner (statsgjeld red.anm.), men også greske selskapers obligasjoner, sier Philip Gisdakis, kredittstrateg i banken UniCredit i München til nyhetsbyrået Bloomberg.

Det er også stadig tydeligere tegn til at den greske misæren nå sprer seg til andre land, og da særlig til Portugal og Spania.

- Hvis du er redd for Hellas, bør du også være redd for Portugal og Spania, fastslår Gisdakis.

Les også: - Aldri mer et nytt Hellas

Himmel og helvete i EU

EU frykter sammenbrudd i eurosonen

Her finner du alle oppdaterte børs- og finansnyheter (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.