Begivenheten er trolig ukens mest spennende, mener sjeføkonom Steinar Juel i Nordea Markets.

Dette er det tredje forsøket og dersom nasjonalforsamlingen mislykkes, vil det automatisk utløse nyvalg. Skjer dette, ligger venstreradikale Syriza an til å vinne, ifølge meningsmålene.

Det kan bety at Hellas går mot en ny eurokrise.

- Syriza har tradisjonelt vært veldig i mot avtalene med EU og IMF om å kutte ned på budsjetter. Partiet har sagt rett ut at de vil skrive ned gjeld, sier Juel.

- De gambler på at resten av eurosonen ikke tør reagere, mener han.

Gresk drama

De to regjeringspartene, Nytt Demokrati og arbeiderpartiet PASOK, har etter kriseprogrammet mistet oppslutning blant grekerne.

Meningsmålene viser at Syriza i dag vil få mellom 25 og 30 prosent av stemmene, påpeker Juel.

- Dette gjør at det kan bli vanskelig å få et stabilt flertall for en regjering som vil fortsette å samarbeide med EU og IMF om å rydde opp i gresk økonomi. Der er derfor en betydelig risiko for at vi vil starte 2015 med et nytt gresk drama, et drama som ikke er oppdiktet, skriver han i sin morgenrapport mandag. 

Sjeføkonomen mener partiet har moderert seg noe den siste tiden, blant annet ved å tone ned signaler om at det ønsker å gå helt ut av eurosonen.

- Men Syriza vil uten tvil bruke mer penger på sosialutgifter. Det har ikke Hellas råd til, sier Juel.

Sannsynlig

Hellas-ekspert Asimina Michailidou ved Senter for europaforskning (ARENA) ved Universitetet i Oslo befinner seg i Athen mandag.

- Det vil mest sannsynlig velges en president i dag, sier hun på telefon fra den greske hovedstaden.

I HELLAS. Forsker Asimina Michailidou ved Senter for europaforskning (ARENA) ved Universitetet i Oslo.
I HELLAS. Forsker Asimina Michailidou ved Senter for europaforskning (ARENA) ved Universitetet i Oslo.
For å bli valgt som president, kreves det mandag støtte fra 180 av 300 representanter. Ved forrige forsøk, lille julaften, var kravet 200 stemmer. Den gang manglet regjeringens kandidat - EUs nåværende miljøkommissær Stavros Dimas - 32 stemmer.

- Nå gir folkene rundt statsminister Antonis Samaras klart uttrykk for at det til slutt vil være nok stemmer. Samtidig er det godt mulig at utfallet blir det motsatte - at det ikke blir noen ny president i da, sier Michailidou.

Les om grekernes hverdag senere på DN.no mandag: - Folk har mistet troen, sier Michailidou.

- Akutt krise

Juel mener nyvalg i «beste fall» kan skape en usikker situasjon.

- Det kan føre til en akutt krise knyttet til Hellas hvis de ikke vil følge opp det som er IMF og EUs krav, sier han.

- Hva betyr Hellas og gresk økonomi for resten av Europa i dag?

- Det er en bitteliten økonomi og selve landet betyr ikke så mye. Det vil være håndterbart for resten av eurosonen om de ryker ut, men det er klart det skaper en del uro, svarer sjeføkonomen og legger til:

- Det vil også kunne gjøre at markedet vil begynne å spekulere på om andre land kan finne på det samme. Jeg tror riktignok at risikoen for gressbrann som vi hadde under finanskrisen er mindre nå enn da. En del andre land, spesielt Spania og Portugal, har kommet mer på tørt land.

Svekket euroen

Mandag har sterke amerikanske nøkkeltall kombinert med usikkerheten knyttet til situasjonen i Hellas bidratt til å trekke ned EUR/USD, skriver Juel i sin morgenrapport.

«Den falt ned til 1,217 lille julaften, etter de sterke amerikanske BNP-tallene og etter at det ble klart at det heller ikke i andre runde ble valgt noen president i Hellas. Kursen kom ette det noe opp igjen, men ligger nå morgenen igjen under 1,22.», skriver han.

Valget holdes rundt lunsjtider mandag. Følg saken på DN.no.

Les også:
Fjerner utleieplikten for alle
- Farlig å venne seg til lave renter
Hybridbil kan bli mest populær

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.