Mandag møtes finansministrene i EU for å ta stilling til hvorvidt den europeiske sentralbanken (ECB) bør fortsette å tilføre nødlikviditet til de greske bankene.
- Vi tror det skal mye til for at de skal kutte denne av allerede nå. Men det er klart vi stadig nærmer oss det stadiet der minst én av sidene må gjøre vesentlige innrømmelser om direkte mislighold skal unngås, skriver Knut Anton Mork i Handelsbanken Capital Markets i en rapport fra meglerhuset mandag.
Ingen løsning
Hellas er nødt til å vise en form for fremgang og levere tilstrekkelige reformer for at den siste delen av landets «hjelpepakke» skal bli utbetalt.
Det neste hinderet kommer kun én dag senere. Tirsdag skal Hellas betale om lag 750 millioner euro til Det Internasjonale Pengefondet (IMF).
Forhandlingene mellom Hellas og EU pågikk også hele helgen. Partene har rettet oppmerksomheten på direkte vesentlige og konkrete spørsmål, og lagt proseydrespørsmål bak seg. Det meldes derfor om et noe bedre forhandlingsklima mandag.
- Det betyr ikke at de er nærmere noen løsning, konstaterer Mork.
Klarer seg ikke uten mer penger
Det er lite som tyder på at det vil bli en enighet mellom Hellas og kreditorene mandag, men den danske sjeføkonomen Jacob Graven i Sydbank tror likevel Hellas vil overleve denne ukens betaling til IMF.
- Det er trolig nok penger i den greske statskassen til at de kan betale de neste dagene. Men det er ikke til å utelukke at grekerne plutselig kan stå uten penger, for det er nok ingen som har en full oversikt. Man kan frykte at statskassen nærmest ved et uhell blir tom, sier han til den danske avisen Finans.dk.
Graven peker på at Hellas er helt avhengige av at siste del av lånepakken blir utbetalt.
- Det er fullstendig utelukket at Hellas klarer seg ut året uten penger fra eurosonen. Hvor lang tid landet kan klare seg uten, er det ingen som vet. Men jeg ser det som helt utelukket at de kan klare seg over sommeren uten en avtale, sier han.
Forbereder mislighold
Avdragene på lån som Hellas har betalt de siste månedene er småpenger sammenlignet med hva som må betales i juli og august. Til tross for at den greske stat har bedt alle lokale myndigheter om å sende alle penger til statskassen, er det mest sannsynlig ikke nok til å dekke avdragene som skal betales i sommer.
Usikkerheten har fått IMF til å arbeide med myndighetene i land i Sørøst-Europa for å forberede et eventuelt gjeldsmislighold fra Hellas.
Les mer her: Forbereder euroland på mislighold fra Hellas
Sjeføkonom Elisabeth Holvik i SpareBank 1 Gruppen peker på at IMF er nødt til å innta en strengere rolle, da fondet er under kritikk fra fremvoksende økonomier for deres generøse holdning overfor Hellas.
- Det kan derfor se ut som om risikoen for mislighold og grexit er stigende. Går Hellas ut av euroen kan det føre til markedsuro, særlig med tanke på den høye volatiliteten som har vært i obligasjonsmarkedet i Europa siste uke, skriver hun i en månedsrapport fra meglerhuset.
Les mer her: - Markedet ser ut til å være i et nedsmeltningsmodus (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.