I Hellas kan det unevnelige bli uungåelig, skriver Bloomberg News mandag.
Hellas står i fare for å synke under byrden av sin egen gjeld, når landet skal tilbakebetale om lag 500 milliarder euro som landet skylder europeiske skattebetalere, krisefond, banker og obligasjonseiere.
Samtalene mellom statsminister Alexis Tsipras og kreditorene er låst. En offentlig tjenestemann skal ha sagt fredag at Hellas ikke vil betjene gjelden dersom kreditorene ikke frigjør ytterligere midler.
Ekstremt utfall
Faren er at samtalene kan kollapse og Hellas må forlate euroen.
- Den største faren er at Hellas forlater euroen ved en feil. Et ekstremt utfall kan bli at all gjelden blir overført til et obligasjonslån uten forfallsdato, slik at gjelden aldri blir tilbakebetalt, sier rentestrateg Padhraic Garvey i ING Groep NV til Bloomberg.
Markedet regner nå inn en risiko på 72 prosent for at Hellas vil misligholde gjelden sin de neste fem årene. Dette tallet var på 67 prosent i begynnelsen av mars.
Renten på treårige greske statsobligasjonslån er nesten ti prosentpoeng høyere enn for tiårige greske statsobligasjonslån. Det gir det man kaller en invertert rentekurve, som er uvanlig. Investorene får normalt betalt mer for å låne ut penger for en lang periode, men nå er situasjonen slik at investorene er redde for å ikke få igjen pengene sine på kort sikt.
Mer fiendtlighet enn noensinne
Fem år etter at EU ga redningslån til Hellas, er landet fortsatt i krise. Hellas burde ha sagt nei til lånet, skriver den greske finansministeren Yanis Varoufakis i en kronikk i DN mandag.
Les kronikken her: Redning eller ran?
- Det er mer fiendtlighet blant europeere enn noensinne, og særlig mellom grekere og tyskere, skriver han i kronikken.
Ifølge ham er europas fiender de eneste som tjener på dette giftige forholdet:
- Det må ta slutt. Bare da kan Hellas – med støtte fra sine partnere i Europa, som også har mye å tjene på et økonomisk oppsving – vie seg til effektive reformer og vekstfremmende tiltak. Det er helt avgjørende for å få Hellas i en posisjon der landet kan betale tilbake det som det skylder kreditorer og borgere, skriver han. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.