Uroen rundt de greske statsfinansene blusser for alvor opp igjen mandag formiddag.
I markedene øker frykten for at landet kommer til å misligholde statsgjelden. Grunnen er at det går mot et nyvalg som det eurokritiske partiet Syriza ligger an til å vinne.
Dramatisk renteoppgang
Frykten gjenspeiler seg i rentene på gresk statsgjeld. Bare i løpet av mandagens handel har renten på tiårige greske statsobligasjoner steget med nesten 0,92 prosentpoeng til 9,12 prosent.
Når renten stiger indikerer et at investorene ønsker en større kompensasjon for risikoen ved å investere i gjelden.
Den dramatiske oppgangen kommer etter at rentene har steget markert også tidligere denne måneden. Vi skal ikke lenger tilbake enn til begynnelsen av desember for å finne forrige gang tiåringen var under seks prosent.
På børsen i Aten falt børsindeksen Athens Composite Index rundt 15 prosent etter at nyvalget ble et faktum. I skrivende stund er indeksen ned i overkant av åtte prosent.
Så langt ser reaksjonen imidlertid ut til å være begrenset til greske papirer. Euroen er lite endret mot amerikanske dollar mandag. I skrivende stund koster en euro 1,21 dollar.
- For euroens del har det hatt veldig liten effekt. Det er på greske papirer man ser det mest tydelig. Det er større frykt for at landet misligholder gjelden med det politiske bildet som er nå, sier analytiker Camilla Viland i DNB Markets til DN.
Mot nyvalg
Etter avstemningen i parlamentet mandag formiddag er det klart at det går mot nyvalg i landet: Statsminister Antonis Samaras klarte ikke å få det nødvendige antall stemmer til sin presidentkandidat Stavros Dimas. Dette var den tredje og endelige avstemmingen om presidenten.
De to regjeringspartene, Nytt Demokrati og arbeiderpartiet PASOK, har etter kriseprogrammet mistet oppslutning blant grekerne.
Nå ligger Syriza godt an til å vinne et nyvalg, viser meningsmålinger.
Partiet er imot flere av de økonomiske reformene som Hellas har måttet innføre i bytte mot kriselånet på 240 milliarder euro. EU har advart grekerne mot å gå bort ifra reformene.
Les også:
- Hverdagen blir stadig tøffere. Folk har mistet alt håp
- Betydelig risiko for at vi vil starte 2015 med et nytt gresk drama (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.