Onsdag skal det greske parlamentet stemme over en rekke nye reformtiltak som må på plass før kreditorene går med på en ny låneavtale.
Reformene inneholder blant annet kutt i pensjoner, liberalisering av beskyttede sektorer og opprettelse av et fond som skal fungere som sikkerhet for kreditorene.
Ikke minst skal parlamentet også avgjøre om grekerne skal implementere EU-regler for hvordan kriserammede banker skal håndteres.
- Reglene som skal godkjennes sier at eventuelle tap skal dekkes av aksjonærer og kreditorer, en prosess som er omtalt som bail-in, før myndighetene eventuelt tapper av skattebetalernes penger, forklarer analytiker Ole André Kjennerud i DNB Markets i morgenrapporten.
Det nye direktivet innebærer i tillegg en effektivisering av rettsprosesser og reduksjon av juridiske kostnader. Bankenes praksis for overtakelse av boliger ved mislighold av boliglån vil også bli strammet inn under de nye reglene.
Når Hellas har godkjent og ratifisert reformene, skal de andre eurolandene stemme om avtalen. Det er litt usikkerhet om når dette blir gjort, sannsynligvis skjer det mot slutten av uken, ifølge Jeroen Dijsselbloem som er leder av Eurogruppen.
Usikker støtte
Det er imidlertid knyttet mer usikkerhet til hvorvidt den greske statsministeren Alexis Tsipras vil få støtte for forslagene i sitt eget parti Syriza, tror Kjennerud.
Da parlamentet i forrige uke stemte om den første runden med reformer, kom mye av støtten fra opposisjonspartiene. 32 av 149 Syrizarepresentanter stemte i mot, seks avsto fra å stemme, mens én var fraværende under avstemmingen.
- Ser man bort fra støtten fra koalisjonspartiet, det høyrevridde Independent Greeks, er dette lavere enn de 120 mandatene Tsipras trenger i parlamentet for at regjeringen skal være styringsdyktig, skriver Kjennerud.
Kan bli nyvalg
Får ikke Tsipras støtten han trenger ved dagens avstemming, kan han bli tvunget til å utlyse nyvalg. Utfallet av et slikt valg er høyst usikkert, mener DNB-analytikeren.
Han peker på tre viktige årsaker til at opposisjonspartiene da kan komme til å få økt støtte:
- 60 prosent av befolkningen er imot innstrammingstiltakene fra kreditorene, noe som gir reformvillige parti som New Democracy og Pasok mindre oppslutning.
- Oppslutningen til Syriza har økt til 42,5 prosent, høyere enn under valget tidligere i år.
- 70 prosent av befolkningen foretrekker innstramminger og reformer hvis eneste alternativ er utmeldelse av euroen.
- Om noe, trekker det i retning av at opposisjonspartiene til Syriza kan få økt støtte, mener Kjennerud.
Samlet troppene
Tirsdag avholdt Tsipras en partisamling i håp om å sikre seg støtte egne rekker, skriver Bloomberg News.
- Frem til i dag har jeg sett reaksjoner, jeg har hørt heroiske standpunkt, men jeg har ikke hørt noen alternative forslag, sa Tsipras tirsdag og advarte partifellene mot å ignorere ønsket til flertallet av grekerne om å forbli i euroen.
Statsministeren uttykte tydelig sin mening om hva slags rolle han mener Syriza bør ha:
- Som parti må Syriza reflektere samfunnet, vi må imøtekomme bekymringene og forventingene til titusenvis av vanlige folk, uttalte Tsipras.
Les også: Kan «hacke» bilen og styre den rett i grøfta med deg inni
Svakere enn ventet fra Telenor
Testet «englenes» kostholds- og treningsregime - fikk sjokk
Se også:
Her er en premium-suv uten premium prislapp:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.