Mandag ble Syriza-leder Alexis Tsipras tatt i ed som ny statsminister i Hellas. Partiet fikk ikke flertall i Nasjonalforsamlingen, hvor Syriza sikret seg 149 plasser.
Den ferske statsministeren, som gikk til valg på å skaffe landet gjeldslette og dempe kravene til innstramming, har imidlertid fått støtte fra partiet Independent Greeks (IG) som fikk 13 plasser. Sammen med det høyreorienterte partiet skal han nå styre landet i koalisjon.
- Dermed er spekulasjonene i gang om hvordan Tsipras kan få reforhandlet gjeldsavtalene med Den europeiske sentralbanken, EU og Det internasjonale pengefondet, den såkalte troikaen, skriver seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets.
Ikke perfekt
Han er én av økonomene som har blandede følelser når det gjelder den nye koalisjonsregjeringen.
- IG har til felles med Syriza at de er sterkt i mot de strenge betingelsene Hellas har blitt påtvunget gjennom låneavtalen med troikaen. Utover dette har det høyreprienterte, IG, og venstreorienterte, Syriza, mindre til felles, og det stilles nå spørsmål ved levedyktigheten til den nye koalisjonen, skriver økonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken Capital Markets i morgenrapporten tirsdag.
Det er analytiker Joachim Bernhardsen i Nordea Markets enig i.
- Independent Greeks er langt fra noen perfekt ideologisk match for Syriza, mener han.
Analytiker Wolfango Piccoli i Teneo Intelligence har tatt enda sterkere ord i sin munn.
- Dette er det verst tenkelige utfallet, la oss ha det klart, uttalte han til Bloomberg News da nyheten var faktum.
Tror på kompromiss
Begge koalisjonspartiene ønsker imiderltid å forbli i eurosamarbeidet. Det kan gi grobunn for enighet, tror Due-Andresen.
- Gitt dette ønsket, samt signaler fra EU-hold om at man kan vurdere enkelte tiltak for å lette situasjonen for Hellas, tror vi, som mange andre, at partene klarer å komme fram til et kompromiss.
Spørsmålet nå er hvor mye dette drar ut i tid, og hvor mye det påvirker prosessen med troikaen, mener hun.
Greske banker er i dag avhenige av gunstige lån fra ECB, men sentralbanken har advart om å stanse disse dersom Hellas ikke kommer til en avtale med troikaen om en forlengelse av krisepakken.
- Tsipras ønsker etter sigende å ha på plass hovedtrekkene i en ny avtale med troikaen til EU-toppmøtet 12. februar. Da har han litt over to uker på seg, skriver Due-Andresen.
Blandede signaler
Og signalene fra troikaen er blandet, påpeker Aamdal.
- Talspersoner fra EU har vist til at det er liten støtte for å ettergi gjeld fordi Hellas allerede har betydelige utsettelser av avdrag og kraftige reduksjoner i rentebetalingene.
IMF har vært noe mer imøtekommende.
- Samtidig er det mange som peker på, at gjeldsbyrden til Hellas er for høy og at landet neppe er i stand til å betale tilbake, og at europeiske ledere for lengst har innsett dette. Men tiden er knapp, fortsetter Aamdal.
Allerede ved månedsskifter februar og mars forfaller enkelte av statslånene, og Hellas må innfri visse krav for å få utbetalt midler fra krisepakken.
- Det kan i tiden fremover bli mye støy rundt disse forhandlingene. På en annen side er eurosonen nå langt mer robust i forhold til å tåle en eventuell gresk utmeldelse, slik at en gjentakelse av uroen fra høsten 2011 virker lite sannsynlig, mener DNB-økonomen.
Renten på gresk statsgjeld steg markert etter at valgresultatet ble kjent, og aksjene i de fire største greske bankene falt med 10 -18 prosent.
LES OGSÅ: Dette betyr det greske valgresultatet for Norge
Høyrepopulister vil regjere med Syriza (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.