Det er i et skriftlig svar til SVs stortingsrepresentant Kirsti Bergstø at finansminister Siv Jensen (Frp) viser til at IMF (Det internasjonale pengefondet) ikke kan ettergi gjeld til Hellas. IMF, sammen med EU-kommisjonen og Den europeiske sentralbanken står bak de økonomiske hjepepakkene til Hellas.

Norge sitter i IMF-styret og deltar gjennom dette i beslutningene i IMF.

Støtt Hellas

Kirsti Bergstø i SVs stortingsgruppe har sendt et skriftlig spørsmål til finansminister Siv Jensen og spurt om Norge vil støtte Hellas i forhandlingene om landets gigantgjeld. I finansministerens svar skriver Siv Jensen: «IMF har i utgangspunktet ikke anledning til å ettergi gjeld».

Videre sier Siv Jensen at Norge vil være positiv til samordnede tiltak om skal hjelpe Hellas, men at Hellas så langt ikke har startet reforhandlinger med IMF. Ut fra finansministerens svar, ligger det ikke an til at Norge kommer til å ta noen initiativer for å sette Hellas gjeldsproblemer på dagsorden i IMF.

Bergstø mener det er alvorlig at Norge og finansministeren ikke ser ut til å ha noen politikk rettet mot problemene til Hellas.

- Passiviteten i hennes svar, overrasker meg. Hun svarer bare at IMF finnes, men har ingen tanker om Norge som en aktør i IMF og at Norge har et betydelig mulighetsrom for å påvirke. Det er ingen signaler om hvordan man vurderer situasjonen politisk. Ingen signaler om hva Norge planlegger å gjøre eller hvilke initiativer som skal tas, sier Kirsti Bergstø til DN.

Finansminister Siv Jensen var ikke tilgengelig for kommentar mandag.

Krisen vokser

SV er søsterparti til det største regjeringspartiet i Hellas, Syriza. Kirsti Bergstø mener tiden er inne for at Norge kan ta et selvstendig initiativ for å hjelpe Hellas gjennom Norges posisjon i IMF.

- Jeg mener Norge og regjeringen burde anerkjent Hellas behov for hjelp i den vanskelige situasjonen de er i nå. Det er de faktiske forholdene i Hellas som burde ligge til grunn for hvilken løsningsrom man kan finne. Vi vet at greske barn svimer av på skolen fordi de ikke har nok mat. Velferd og offentlig sektor er sablet ned til et minimumsnivå og arbeidsledigheten øker. Det er helt opplagt at Hellas trenger hjelp. Det som til nå har vært skrevet ut av resepter har vært på feil medisiner. Sparetiltakene som landet er tvunget til å gjennomføre har ført landet fra vondt til verre, sier Bergstø.

 

- Er det ikke litt for enkelt å bare ønske seg ut av gjeldskrisen?

- Det er helt klart ingen lett vei ut av situasjonen og det er vanskelig å se hva som skal være den endelige løsningen. Men det er viktig å huske på at krisen er blitt større på grunn av kuttpolitikken landet er påført, sier stortingsrepresentanten.

Må betale

Fredag i forrige uke kom den greske regjeringen og EUs finansministre til enighet om å forlenge landets lånepakke med fire måneder. Mandag skal statsminister Alexis Tsipras og finansminister Yanis Varoufakis legge frem en plan over hvilke reformer landet planlegger å gjennomføre i løpet av forlengelsesperioden. Deretter vil de 19 eurolandene beslutte om de vil godkjenne planen. Forslaget skal også godkjennes av troikaen av IMF, Europakommisjonen og Den europeiske sentralbanken.

Siv Jensen skriftlige svar til stortingsrepresentant Bergstø, viser til at IMF kommer til å kreve at Hellas retter opp ubalansen i sin økonomi.

«Norge har støttet tidligere avtaler mellom IMF og Hellas om bistand. Ved en eventuell reforhandling av avtalen med IMF, vil IMF fortsatt måtte kreve at det gjennomføres tiltak som kan rette opp de gjenstående ubalansene i økonomien og sikre at landet vil kunne bære tyngden av nye lån. Dette bærende prinsippet i organisasjonens utlånsvirksomhet har bred tilslutning blant medlemslandene», skriver Siv Jensen i svaret.

Les også:

Kraftig fall for både oljen og kronen

TV 2 kjøper C More

- Her ligger kimen til konflikt fremover  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.