Mandag kveld møttes finansministerne i eurolandene for å snakke om Hellas. Det gikk ikke bra. Sjefen i eurolandsgruppen, den nederlandske sosialdemokraten Jeroen Dijsselbloem hadde med seg et forslag om å forlenge den eksisterende kriselånavtalen med Hellas med seks måneder.
– Absurd, svarte grekerne, som ikke ville ha avtalen, ikke i det hele tatt, men vil fjerne kutt- og sparebetingelsene ved den løpende redningspakken umiddelbart og ha et overgangslån fra EU-partnerne og forhandle om gjeldslettelse.
Møtet var over på under fire timer. Motsetningene var ifølge ulike rapporter enda sterkere enn det var spådd på forhånd.
Den hardeste motstanden mot å gi Hellas spesialbehandling kommer fra Tyskland, Finland og Litauen, men heller ikke i sørlige EU-land er begeistringen stor. Portugal og Spania har konservative regjeringer, som har svettet seg gjennom EUs spare- og reformprogrammer, og frykter masseoppslutning om hjemlige venstrepopulistiske partier hvis den greske Syriza-regjeringen får gjennomslag. Italias sosialistiske regjering er redd for en mer ubestemmelig politiske, men absolutt EU-kritiske Femstjernersbevegelsen.
Veien videre er særdeles uklar. Hellas løpende lånepakke med EU, ECB og IMF løper ut i slutten av måneden. Uten en forlengelse stanser pengeoverføringene til Aten. Hvis avtalen med Hellas skal forlenges må flere av eurolandene godkjenne en slik avtale i lokale parlamenter. Siste mulighet for å nå denne fristen er at EU og Hellas kommer til enighet i løpet av denne uken.
Den greske regjeringen sier den kan klare seg i månedsvis, men uavhengige analytikere mener kapitalflukt og bankpanikk kan tvinge regjeringen i kne i løpet av kort tid.
Spillmessig vurdert har statsminister Aleksis Tsipras de dårligste kortene. 81 prosent av grekerne ønsker å beholde euroen, bare 30 prosent ønsker at regjeringen skal stå på sitt, selv om det betyr at de må gå ut av valutasamarbeidet. I Tyskland, det viktigste kreditorlandet, mener nær dobbelt så mange velgere at man heller ser at Hellas forlater euroen enn å gi etter for Syrizas krav.
Usikkerheten vil fortsette. Hvis det ikke er en avklaring før neste helg stiger imidlertid sjansen betraktelig for «Grexit», at Hellas forlater det europeiske valutasamarbeidet.
Kjetil Wiedswang er kommentator i Dagens Næringsliv(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.