– Ingen kan ignorere besluttsomheten til et folk som tar skjebnen i sine egne hender, sa statsminister Alexis Tsipras til journalister etter å ha avlagt sin stemme i Aten.
Valglokalene i landet med 11 millioner innbyggere åpnet klokken 7 søndag morgen lokal tid (6 norsk tid), og stenger tolv timer senere. Velgerne skal avgjøre hvorvidt de vil godta tøffe kutt- og reformforslag i bytte mot kriselån fra landets internasjonale kreditorer.
Titalls mennesker sto søndag morgen i kø utenfor skoler og universiteter som var omgjort til valglokaler.
– Jeg stemmer «nei» fordi jeg tror det er det beste for landet. Om vi stemmer «nei», vil de ta oss mer på alvor. Jeg stemmer ikke for meg selv, men for mine barnebarns framtid, sa 80-årige Michelis, som var først inn døren til en av skolene Aten sentrum.
Resultat i kveld
Europa holder pusten mens det ventes på resultatene av folkeavstemningen. Et klart bilde vil først komme rundt klokken 21 lokal tid søndag kveld.
Hva utfallet blir, er ikke klart. De siste meningsmålingene før valget viste at det er nærmest dødt løp mellom ja- og neisiden.
Den 56 år gamle Katerina hadde søndag fortsatt ikke besluttet hva hun skulle stemme da hun hentet en stemmeseddel.
– Det er veldig forvirrende og veldig vanskelig, sier hun.
56-åringen innrømmer at hun stemte på Tsipras ved forrige valg, men at hun er skuffet over at han ikke har fått til en avtale med landets kreditorer.
Verdighet
Statsminister Alexis Tsipras og hans regjering, som kom til makten for seks måneder siden, har sterkt oppfordret folket om å si «nei» til kreditorenes forslag. Det har både kreditorene og flere sentrale politikere frarådet, og advarer om at dette kan føre til at Hellas bryter ut av den 19-nasjoners store eurosonen.
Tsipras sa søndag at en nei-stemme vil sende et budskap om et ønske om å leve med «verdighet i Europa», men ikke alle er enige i det utspillet.
– Kaller du dette verdighet? Å stå i kø ved minibanker for noen få euro. Jeg stemte ja slik at vi kan stå ved Europa, sier pensjonist Yannis Kontis.
Finansminister Yanis Varoufakis advarte fredag om at dersom folket sier ja til kreditorenes krav, kan det være over og ut for Hellas' venstreorienterte regjering.
– Avtale på mandag
Uavhengig av utfallet i søndagens folkeavstemning, sier Varoufakis at han forventer å lande en avtale med de internasjonale kreditorene mandag.
– Jeg forventer at vi får en avtale mandag, sier han til den tyske avisen Frankfurter Allgemeine SonntagsZeitung lørdag.
– Ikke hør på dem som sier at tilbudet ikke lenger gjelder. Selvfølgelig gjør det fortsatt det, fordi det er det de vil, sier den greske finansministeren.
Hamstret penger og mat
Lørdag hamstret grekerne både penger og mat i frykt for at økonomien i landet kan kollapse. I hovedstaden Aten ble grekere sett dyttende på overfylte handlevogner eller kommende ut av butikker med tunge bæreposer i hendene. I butikkene ble sukker, mel og pasta revet fra hyllene.
Samtidig hadde flere grekere som bor utenlands, landet på flyplassen i Aten. De må nemlig reise hjem til Hellas dersom de vil stemme.
Les også: Bare én av tre unge bruker gullsparing
Gjør kule på oljenedtur – for tredje gang
Nordmenn vil heller til Norden på ferie enn til Spania
Se også:
Dette skjer ved et gresk ja - og nei:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.