Hellas og kreditorene har blitt enige om en ny gjeldavtale, og skal nå i gang med å diskutere betingelsene for den nye krisepakken til grekerne.
Tysklands forbundskansler Angela Merkel åpner for å innfri begrenset gjeldslette for Hellas - dersom landet oppfyller kravene fra kreditorene om en tredje krisepakke.
Det fremkom under et tv-intervju med den tyske kanalen ARD søndag.
Merkel har imidlertid insistert på at gresk medlemsskap i euroen utelukker en nedskrivning av gjelden, slik både Hellas og Det internasjonale pengefondet (IMF) ønsker.
Til tv-kanalen uttalte hun at en klassisk gjeldsreduksjon på 30 til 40 prosent av gjelden «ikke kan skje i en valutaunion».
Hellas' ønske om en slik reduksjon vil bryte med EUs retningslinjer, mener den tyske statsministeren.
Duket for diskusjon
Merkel skal istedet, sammen med de andre medlemmene i Eurosonen, nå vurdere mulighetene for å utvide løpetiden på de greske lånene, samt redusere rentene på greske statsobligasjoner.
IMF tror derimot et gresk gjeldslette er helt nødvendig. Pengefondetforeslår en løsning hvor kreditorene gir Hellas avdragsfrihet på 30 år - på hele gjelden som holdes av de europeiske landene.
Dermed vi står foran nok en begivenhetsrik uke, mener analytiker Ole André Kjennerud i DNB Markets.
- Siste ord om det greske dramaet er med andre ord ikke sagt, skriver han i morgenrapporten mandag.
Andre løsninger kan være at eurolandene eksplisitt garanterer årlige overføringer til det greske statsbudsjettet, eller at landene godtar en «haircut» på den eksisterende gjelden, skriver Kjennerud i moregnrapporten.
- Sistnevnte synes imidlertid lite sannsynlig, legger han til.
Bankene åpnet
Greske banker fikk mandag åpne igjen for første gang på tre uker. Innbyggerne i Hellas får imidlertid ikke ta ut flere euro enn de hittil har gjort, men hele ukesbeløpet på maksimalt 420 euro kan hentes samtidig.
Kjennerud i DNB Markets er ikke overrasket over at kapitalrestriksjonene i praksis forblir uendret.
- Bankene har et stort kapitalbehov, selv om Den europeiske sentralbanken sist torsdag økte kriselånene med sparsommelige 900 millioner euro. skriver Kjennerud i morgenrapporten.
Fredag i forrige uke godkjente Europakommisjonen et nødlån på 7,16 milliarder euro slik at Hellas kan betale tilbake 3,5 milliarder euro som landet skylder ECB, og drøye 2 milliarder som IMF har krav på.
Deretter vil det trolig ta noen uker før den tredje krisepakken blir ferdigstilt.
Euroen har falt 0,6 prosent mot dollar, og handles nå til 1,08. Den norske kronen har også gått noe sterkere mot euro, med en nedgang i EURNOK på 0,3 prosent til 8,85. I aksjemarkedene var det blandet, med svak nedgang på europeiske børser, mens S&P500 endte opp 0,1 prosent.
Les også: Asia i dag: Nekter Obama å bo på kinesiskeid hotell i New York
Tar opp konkurransen med Evry fra Danmark
Se også:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.