Torsdag kveld sendte Hellas en liste til eurosjef Jeroen Dijsselbloem over reformer de vil innføre i bytte mot nye lån på 53,5 milliarder euro fra kreditorene.

Lånene skal i hovedsak brukes til nedbetaling av gjeld.

I løpet av fredag skal Hellas' nye forslag drøftes av kreditorene Det internasjonale pengefondet (IMF), EU-kommisjonen og Den europeiske sentralbanken (ECB). Institusjonene gir så sin vurdering til Dijsselbloem.

Dijsselbloem kan deretter forslå endringer overfor Hellas eller sende forslaget til arbeidsgruppen for eurosonen (EWG).

Parlamentet i Hellas vil trolig stemme over forslagene til reformer. Det kan gi Hellas' finansminister mandat til å signere en ny låneavtale i helgen – hvis et endelig avtaleforslag da ligger på bordet.

Skal drøfte

Lørdag skal EWG drøfte forslaget og gi sine vurderinger til eurosonens finansministere. Finansministrene møtes klokken 13 for å drøfte forslaget og innspillene fra EWG, ESB, IMF og EU-kommisjonen.

Når dette er gjort, vil finansministrene komme med en såkalt betinget anbefaling om at kreditorene forhandler med Hellas om en ny låneavtale. Vilkåret er at Hellas vedtar enkelte reformer før kreditorene inngår en ny avtale med landet.

Møtes søndag

Søndag blir ingen hviledag for Hellas' nasjonalforsamling som da kan vedta kravene kreditorene stiller - dersom de ikke allerede er vedtatt. Hvis finansministrene ikke anbefaler å åpne forhandlinger med Hellas, kan parlamentet likevel samles for vedta reformer - i håp om at eurogruppen ombestemmer seg.

Søndag møtes statslederne for de 19 eurolandene klokken 16, og statslederne for alle EUs 28 medlemsland klokken 18. Toppmøtene er ikke juridisk nødvendige for å inngå en ny avtale med Hellas, og kan bli avlyst hvis en ny avtale er på plass lørdag.

Når en eventuell endelig avtale mellom Hellas og kreditorene er klar, må også den godkjennes av det greske parlamentet – samt av nasjonalforsamlingene i flere andre euroland, blant dem Tyskland.

 

Les også: Håpet stiger for Hellas

Norske matpriser ble dyrere - USA-ferien ble betydelig billigere

DNB-sjefen venter på oljesmellen: - Den kommer til å synes

 

Se også:

Her er DNB-sjefens beste sparetips:

Her er Dnb-sjefens beste sparetips
Og slik har Rune Bjerke plassert sparepengene sine selv.
01:13
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.