Forhandlingene mellom Hellas og finansministergruppen i eurosonen kollapset mandag. Dermed sås det tvil om Hellas vil møte sine kommende betalingsforpliktelser og om eurosonen vil forlenge krisepakken til landet.
Seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets mener det er lite håp om en snarlig løsning.
- I verste fall kan vi få en situasjon der Hellas må forlate euroen, skriver Hov i meglerhusets morgenrapport.
Den nyvalgte greske regjeringen gikk til valg på å motsette seg eurosonens betalingskrav. Alternativet er derfor å spise i seg kravene fra EU-lederne men til prisen av å skuffe sine egne velgere, påpeker Handelsbanken-økonomen.
Et annet alternativ er at resten av EU med Tyskland i spissen lemper på betingelsene. Hellas har selv uttalt at de vil reforhandle de siste 30 prosentene.
- Uttalelser fra den tyske finansministeren i går tyder imidlertid på at Tyskland fortsatt ikke er villig til å vike en tomme, skriver Hov.
Det eksisterende støtteprogrammet til Hellas utløper ved utgangen av februar. I første omgang vil markedet rette oppmerksomhet på om ECB onsdag vil tillate en videreføring av støttelikviditeten som den greske sentralbanken yter overfor greske banker, påpeker økonomen.
- Dersom det ikke kommer på plass en avtale før utgangen av måneden kommer da markedet til å reagere sterkt negativt, skriver han.
Mindre avstand
Sjeføkonom Steinar Juel og makroøkonom Marte Andresen i Nordea Markets mener gårsdagens kollaps ikke var helt uventet, men skaper stor frustrasjon.
De påpeker imidlertid at lekkasjer fra møtet viser at den reelle avstanden mellom partene har blitt klart mindre. Samtidig ønsker greske velgere å beholde euroen og et klart flertall i befolkningen er for et rimelig kompromiss, ifølge dem.
- Presset på den greske regjeringen er stort, pengene renner ut av bankene og ECB vil kunne stanse nødlånene til greske banker. Fortsatt tror vi på en løsning i siste liten, skriver økonomene i meglerhusets morgenrapport.
Har midler
Makroøkonom Ole André Kjennerud i DNB Markets påpeker at selv om forhandlingene har gått i stå er ikke Hellas på kanten av stupet helt ennå.
- Selv om den nåværende krisepakken, som greske myndigheter ikke ønsker å forlenge, utløper i februar, har Hellas midler til å dekke løpende utgifter en liten stund til, skriver han i morgenrapporten.
DNB-økonomen mener det virker som om markedet holder en knapp på at Hellas har midler til å dekke løpende utgifter til juni, da et lån på 3,5 milliarder euro forfaller. Men med økt offentlig pengebruk, som valgvinner Syriza har tatt til orde for, kan Hellas gå tom før dette, påpeker han.
- Vår beste gjetning er at Hellas forblir i eurosonen, og at partene kommer til enighet om en ny krisepakke. Halerisikoen relatert til at Hellas kan komme til å forlate euroen vil imidlertid trolig fortsette å dempe appetitten etter euro fremover, skriver Kjennerud.
Nedgang i Europa
Europeiske børser er svakt ned tirsdag, med Købehavn-børsen som hederlig unntak. Euroen svekker seg omlag 0,20 prosent mot norske kroner, og koster i øyeblikket rundt 8,57 kroner. Svekkelsen mot dollar og britiske punder har utvidet seg gjennom dagen, og er på henholdsvis 0,6 og 0,4 prosent.
Den greske finansministeren Yanis Varoufakis sier at landets regjering er villig til å forlenge landets eksisterende krisepakke så lenge det gjøres på de rette vilkårene, ifølge Bloomberg.
- Jeg er heller ikke i tvil om at vi til slutt vil få til en avtale, sier han.
Les DNs dagsaktuelle reportasjer fra Hellas:
Alexandros (39) tar sats i krisetider
Unge grekere rømmer landet
Les også:
Optimist til tross for mislykket møte
Varoufakis tror på gjeldsavtale innen to dager
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.