EU-politikere og investorer frykter at gjeldsforhandlingene med Hellas kan påvirke EU-politikken ellers i Europa. Det skriver analysebyrået S&P i en rapport publisert denne uken.

I rapporten vises det til at partier som ønsker å bekjempe innstramminger, eller «austerity», har fosset fremover og fått økt oppslutning både i Spania og Portugal de siste månedene.

Til høsten skal spanjolene gå til valg, og venstreradikale Podemos, som åpent har støttet Syriza, truer den etablerte politiske eliten.

Investorer som følger EU og europeiske markeder frykter en «gresk situasjon» i Spania, og spesielt at Podemos skal komme til makten, ifølge S&P-rapporten.

Frykter «gresk situasjon»

Hellas' statsminister Alexis Tsipras har overlevert et nytt reformforslag til kreditorene, men det greske dramaet er riktignok langt fra over.

Søndag er frist for å komme til enighet med kreditorene. Samtidig møter Tsipras motstand på hjemmebane, når han går med på kutt som folket sa nei til i forrige uke.

- Det er illevarslende at lederen for Syrizas koalisjonspartner ikke har undertegnet på det innleverte forslaget, påpeker seniorøkonom Kjersti Haugland i DNB Markets i en morgenrapport fra meglerhuset.

S&P advarer mot konsekvensene av å la Hellas slippe for billig unna.

Analysebyrået skriver i rapporten at «dersom Hellas kan få kutt i innstramninger ved å ikke betale gjelden, får Portugal, Spania og Italia insentiver til å gjøre det samme».

- Krangler så fillene fyker

Instituttleder ved Universitetet i Tromsø, Marcus Buck, har lenge forsket på Spania. Han er ikke bekymret for en smitteeffekt fra Hellas.

Marcus Buck, instituttleder ved institutt for sosiologi, statsvitenskap og samfunnsplanlegging ved Universitetet i Tromsø (UiT).
Marcus Buck, instituttleder ved institutt for sosiologi, statsvitenskap og samfunnsplanlegging ved Universitetet i Tromsø (UiT). (Foto: UiT)
- En smitteeffekt fra Hellas til andre europeiske land som Portugal og Spania er høyst usannsynlig, sier han.

- Gjelden til Hellas er annerledes strukturert enn i Spania, Portugal og Italia. Problemene i landet har også forskjellig grunnlag. I Spania krangler de så fillene fyker, og det er lite trolig at Podemos vil oppnå samme resultat som Syriza i Hellas, sier Buck.

Buck mener den største forskjellen mellom Spania og Hellas er at alle spanske partier aktivt støtter at gjelden skal betales. Hovedpunktet i forhandlingene mellom Hellas og EU er at grekerne ønsker store gjeldskutt.

- Alle politikere i Spania mener også at dersom man klarer å rydde opp i Spania, kan landet håndtere gjelden, sier Buck.

Les også på DN.no:

Eurosjefen varsler «en stor avgjørelse» om Hellas

Ryanair legger ned basen i Danmark

Kronen styrker seg på inflasjonstall

Se DNTV: Her er Dnb-sjefens beste sparetips

Her er Dnb-sjefens beste sparetips
Og slik har Rune Bjerke plassert sparepengene sine selv.
01:13
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.