– Valgresultatet ser ut til å konkludere med at Syriza og Tsipras er i ledelsen. Jeg gratulerer ham, sa Nytt Demokrati-leder Vangelis Meimarakis til journalister søndag kveld.
Da mer enn 30 prosent av stemmene var talt opp, viste resultatet at venstrepartiet Syriza med tidligere statsminister Aleksis Tsipras i spissen hadde fått 35,3 prosent av stemmene, mens konservative Nytt Demokrati hadde en oppslutning på nær 28,2 prosent, opplyser det greske innenriksdepartementet på sin nettside.
Hvis dette blir valgutfallet, betyr det at Syriza får 144 av de 300 setene i nasjonalforsamlingen, mens Nytt Demokrati får 75 seter.
Les også: – Jeg kan nesten ikke tro at det er sant
Tre dager
En høytstående partikilde i Syriza sier til Reuters at venstrepartiet vil danne regjering innen tre dager.
– Jeg ønsker å gjenta det Tsipras sa, som er at en regjering vil bli dannet innen tre dager, sier kilden.
Nyhetsbyrået viser også til en Syriza-kilde som sier at partiet vil vende seg mot partiet Uavhengige grekere for å danne en koalisjonsregjering. De to partiene dannet koalisjonsregjering da Syriza vant valget i Hellas i januar.
Det høyreorienterte partiet får 10 prosent av stemmene, ifølge opptellingen.
Grensen for å få flertall alene ligger på rundt 38 prosents oppslutning, fordi det største partiet får en bonus på 50 av de 300 setene i nasjonalforsamlingen.
Opptellingen viste også at høyreradikale Gyllent Daggry hadde kontroll på tredjeplassen med nær 7,4 prosent av stemmene.
Les også: Gjør opprør for å kunne å stryke og somle
Krisehøst
Tsipras sier i en uttalelse søndag kveld at hardt arbeid og kjemping er i vente, melder AFP.
Begge de to største partiene har forpliktet seg til å gjennomføre avtalen med EU som ble inngått i sommer. Å få iverksatt avtalen blir den viktigste jobben til den nye regjeringen.
Hellas' långivere sa seg i sommer villige til å gi landet en ny krisepakke mot at greske myndigheter gjennomfører nye økonomiske reformer og upopulære innstrammingstiltak.
Vanskelige utfordringer venter utover høsten når den nye regjeringen skal sette den upopulære avtalen ut i live.
– Hovedutfordringen til den nye regjeringen blir å iverksette avtalen raskt, men også på en rettferdig måte. Hvis ikke vil ikke befolkningen støtte den, og vi får nyvalg om noen få måneder igjen, sier forsker Asimina Michailidou ved Arena Senter for europaforskning ved Universitetet i Oslo til NTB.
Les også: Hun er rikest av norske kvinner
Mistet troverdighet
Michailidou får støtte fra økonomiprofessor Steinar Holden ved Universitetet i Oslo. Han sier det viktigste er en styringsdyktig regjering som greier å følge opp avtalen med EU.
– Det vil gjøre det lettere for grekerne å få slettet gjeld og få bedre vilkår fra EU-landene, sier han til NTB.
Avtalen innebærer økonomiske reformer og nye sparetiltak.
– Hellas mistet mye troverdighet i EU etter at de hadde en veldig vinglete og vanskelig atferd i forbindelse med krisen. Nå er det viktig at den nye regjeringen greier å gjennomføre politikken i tråd med den avtalen Hellas har med EU-landene.
– Betydelig usikkerhet
Men Holden og Michailidou er usikre på om Hellas nå får en periode med større politisk stabilitet.
– Det er betydelig usikkerhet, fordi krisen har vært veldig smertefull for grekerne og skapt veldig høy arbeidsledighet, ført til store innstramminger og et kraftig fall i levestandard, sier Holden.
Det lave oppmøtet første halvdel av søndagens valg, som er det femte på seks år, reflekterer skepsisen og avmakten som mange grekere sliter med.
I sommer spilte daværende statsminister og Syriza-leder Alexis Tsipras et høyt spill ved å gjennomføre en folkeavstemning om kreditorenes krav. Til tross for at folket sa nei, nektet långiverne å bøye av. For å unngå konkurs, måtte Tsipras inngå en avtale han var sterkt imot.
Se DNtv: - Europa kan ikke være hele verdens livbåt
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.