Et smil var alt Alexis Tsipras tilbød et stort pressekorps i Brussel onsdag.

EU-toppene var samlet til møte med latinamerikanske ledere, men det var Hellas' statsminister som fikk oppmerksomheten. Igjen.

Tsipras holdt først et møte med EU-president Donald Tusk. Og han skulle trolig møte Tysklands statsminister Angela Merkel og Frankrikes president François Hollande på kvelden for å diskutere de vanskelige forhandlingene om nye midler til en bunnskrapt gresk statskasse.

– Vi ønsker å holde Hellas i eurosonen. Er det vilje, er det håp. Men arbeidet må fortsette, og hver dag teller, sier Merkel til pressen.

Krav

Hellas trenger nye midler for å kunne betale milliardregninger, men er fortsatt ikke enig med kreditorene i EU og Det internasjonale pengefondet IMF om vilkårene for mer lånehjelp.

Med Tyskland i spissen krever kreditorene reformer og innstramminger i et avtaleforslag som Tsipras har avvist som absurd. EU-systemet er ikke spesielt imponert over grekernes motforslag.

– Ballen ligger helt klart på den greske regjeringens halvdel, sier EU-kommisjonens talsperson Margaritis Schinas.

– Forslaget deres reflekterer ikke det president Jean-Claude Juncker og Tsipras snakket om forrige uke, mener han.

Programslutt

Innen utgangen av juni må Hellas dekke inn over 1,5 milliarder euro i låneavdrag til IMF. Samtidig utløper låneprogrammet hos EU og IMF, og det er en siste utbetaling på 7,2 milliarder euro herfra Hellas forhandler med kreditorene om.

Uten disse pengene er det høyst usikkert om grekerne kan betale regningene sine.

Og går landet bankerott, er frykten at det skal ende i en kaotisk uttreden av hele eurosamarbeidet. Markedet venter nervøst på utfallet.

Utålmodige

Resten av eurolandene er utålmodige og har bedt grekerne få fart på reformarbeidet for å få en slutt på usikkerheten i valutaunionen.

– Vi har bare ett budskap. Vi må handle raskt, vi må ikke gi oss, vi må ikke tillate løsninger som er dårlige for Hellas, for EU og for eurosonen, sier Hollande optimistisk.

Men den venstreorienterte Tsipras-regjeringen har lovet velgerne en slutt på innstrammingene som har preget landet i flere år.

– Dette krever politisk vilje, først og fremst fra den greske siden. Mindre taktisk manøvrering og mer arbeid på innholdet, sier EUs eurokommissær Valdis Dombrovskis.

Les også:
- Dette har vi ikke sett på veldig lenge
Slik tror de norsk næringsliv ser ut om fem år
Asia i dag: God for 195 milliarder: «Livet mitt er blitt verre» (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.