- Dersom Hellas forlater euroen, er ikke det nødvendigvis en dårlig ting, sa investor Warren Buffett i et intervju med CBNC tirsdag.

Ifølge ham tåler eurosonen en «grexit» fra den europeiske valutaen, og at det faktisk kan være en god ting.

Ikke bare Buffett mener det kan være positivt dersom Hellas forlater euroen.

- Jeg tror det (Grexit, red. anm.) vil være bedre for alle - særlig for det greske folk. Lønningene steg enormt og tilgangen på lån strømmet inn i landet før finanskrisen. Først var det privat kapital, nå er det offentlig kapital. Men man kan ikke på permanent basis la en økonomi være avhengig av lån fra utlandet. Det ødelegger faktisk økonomien fordi alle lever på de midlene som kommer utenfra i stedet for å produsere varer man kan tjene penger på, sa den tyske toppøkonomen Hans-Werner Sinn til Bloomberg News i forrige uke.

Fastlåst

Europas mest forgjeldede land sitter låst i forhandlinger med sine kreditorer, EU, Det Internasjonale Pengefondet (IMF) og den europeiske sentralbanken (ECB).

Hellas står i fare for å synke under byrden av sin egen gjeld, når landet skal tilbakebetale om lag 500 milliarder euro som landet skylder europeiske skattebetalere, banker, krisefond og obligasjonseiere.

Les mer her: Advarer mot «ekstremt» utfall i Hellas

- Jeg har tenkt at euroen har strukturelle problemer. En kan tilpasse seg de strukturelle problemene, men ikke alle land kan det. Det er ikke selvsagt at de landene som er i euroen nå må være i den for alltid, sa Buffett i intervjuet med CBNC.

Buffett peker på at landene i eurosonen må koordinere deres politikk og forvaltning bedre, særlig med tanke på skatt.

Samarbeide

- Landene kan ikke fortsette slik, med mennesker som reagerer dramatisk i ulike retninger. Tyskland kommer ikke til å finansiere Hellas i evigheter, understreker han.

Mandag skrev Hellas' finansminister Yanis Varoufakis et debattinnlegg i DN der han pekte på at Hellas fortsatt er i krise, fem år etter at EU ga dem et redningslån. Ifølge ham er det nå mer fiendtlighet blant europeere enn noensinne, og særlig mellom grekere og tyskere.

- På sikt må europeiske ledere jobbe sammen for å endre pengeunionen slik at den støtter delt velstand heller enn å skape fiendtlighet. Det er en avskrekkende oppgave. Men hvis vi vet hvor vi skal, jobber sammen og viser hverandre en og annen positiv gest, kan vi få det til, skriver Varoufakis.

Les hele innlegget her: Redning eller ran? (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:

Røkke sukrer pillen igjen

Milliardsmell for konkurstruet gruveselskap

SAS har landet avtale med danske piloter