Den danske valgkampen ble avsluttet onsdag kveld med harde personangrep og dødt løp på meningsmålingene. Tabber i kveldens aller siste valgduell mellom statsministerkandidatene – eller en lokal makrellkrangel – kan avgjøre hvem som skal styre Danmark de neste fire årene.

Berlingske Tidende får statsminister Helle Thorning-Schmidts røde blokk onsdag 48,7 prosent oppslutning. I Politiken får hun 49,3. I Jyllands-Posten har de røde 51 prosent.

Før torsdagens danske valg sier meningsmålerne og valgforskerne at vi like godt kan slå mynt og krone om det blir Helle Thorning-Schmidt som får sitte videre som statsminister, eller om Venstres Lars Løkke Rasmussen tar over. Det er ikke noe nytt.

Makrellslaget

Sist var det 8.000 som ga seieren til Thorning. I år kan en makrell-krangel på Færøyene avgjøre. Blir det like jevnt som målingene spår, kan delegatene fra Danmarks kjøligere avgjøre. Færøyenes 50.000 innbyggere har brukt å sende en blå og en rød Folketingsrepresentant til København. Nå kan en krangel om fiskekvoter tippe øyenes få velgere til å sende to kandidater som støtter Rasmussens blå. Det skal bare skille et par prosentpoeng, ifølge den siste lokale meningsmålingen.

Taperne

Det er adskillig klarere hvem som ligger an til å bli valgets tapere. Lars Løkke Rasmussen kan bli statsminister, samtidig som hans eget parti går tilbake med 5–6 prosent. Nesten alle stemmene er gått til innvandringskritiske Dansk Folkeparti, som kan gjøre det historiske godt, med rundt 18 prosent av stemmene.

På rød side har Radikale, sentrumspartiet som har vært Thorning-Schmidts støtter i regjering, falt tilbake, fra over ni prosent til ned på femtallet. Dette har ikke hindret Radikale å lage klusses for Thornings valgkamp: De drar politikken til høyre og til venstres i innvandringsspørsmål. Budskapet blir uklart.

Trynefaktoren

Tilllitsfaktoren kan avgjøre i et valg der de politiske avstandene er små. Sosialdemokratene innrømmer på sitt vis dette i en av sine siste valgannonser, der de

«Det handler ikke kun om rød eller blå, men også om, hvem du stoler MEST på».

Valget av argument er ikke tilfeldig. Flere meningsmålinger har pekt på at mens de blå har ledetpå målingene  i lang tid, har dansker større tillit til Helle Thorning Shcmidt som politiker, enn til Lars Løkke Rasmussen.

Valgkampen

Velferd, innvandring og økonomisk politikk har dominert en intens kort valgkamp. Helle Thorning-Schmidt vant første uke, ved å få diskutert velferd i aggressiv stil. Lars Løkke Rasmussen vant den neste, ved å få kjørt opp innvandring som tema.

Spesielt Sosialdemokratene kampanje har vært profesjonelt drevet. Den har vært negativ – mye mer har handlet om lidelsene Danmark vil oppleve under en borgerlig regjering – men sømløs effektiv.

Har meningsmålerne – de fleste av dem – vil det likevel være akkurat litt for lite til å unngå at Danmark går i blått fredag morgen.

Kjetil Wiedswang er kommentator i Dagens Næringsliv

kjetil.wiedswang@dn.no(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.