Den påtroppende Ap-lederen innrømmer at han måtte tenke seg om endel ganger før han i høst bestemte seg for å slå til på invitasjonen fra Gunhild A. Stordalen til å engasjere seg i Eat-initiativet.
– Jeg var nysgjerrig, for jeg hadde fulgt Gunhild som en profilert samfunnsperson på endel andre områder, jeg sier ikke mer, sier Jonas Gahr Støre og ler, før han legger til:
– Hun er lege med doktorgrad, og jeg vet at hun er et seriøst arbeidende menneske. Videre så jeg at den svenske professoren Johan Rockström er med i fagrådet. Og når han hadde gått med på det, var det enda en grunn til å lytte til det Gunhild hadde si.
Nå har han gått fullt og helt inn og har spilt en nøkkelrolle i blant annet å få åpnet døren til viktige aktører som Verdens helseorganisasjon, WHO, Støres tidligere arbeidsplass. For tre uker siden reiste han sammen med Stordalen til Genève for å møte WHO-sjefen Margaret Chan.
– Dette ganske spesielle nettverket med Gunhild Stordalen og flere andre har utløst et initiativ som ikke kunne vedtas av et departement eller offentlig institusjon, sier han.
Tre sektorer, én arena
Imens DNs fotograf tar bilder, diskuterer Gunhild Stordalen, Jonas Gahr Støre og Ole Robert Reitan intenst om de siste foredragsholderne og gjestene som skal på plass i Stockholm i slutten av mai. 26. og 27. mai åpner det første Eat Stockholm Food Forum. Målet er at dette skal bli som World Economic Forums Davos-konferanse, som er kjent for å samle en rekke av verdens mest innflytelsesrike personer. Eats konferanse i mai vil ha Bill Clinton som hovedtaler, ekspresidenten som før var en notorisk overspiser, nå veganer.
Det er Stordalen som har dratt i gang prosjektet.
– Dette har gått veldig fort. Det som startet som et lite totimers frokostseminar, er blitt et globalt initiativ på et knapt år. Å se sammenhengen mellom mat, helse og bærekraft har ikke vært gjort i tilstrekkelig grad. Eat er en trippel heliks, med mat, helse og bærekraft, inklusive klimautfordringen. Vi samler akademia, næringsliv og politikk på én arena. Næringslivet er ekstremt viktig i Eat, fordi vi tror at næringslivet må gå fra å være en del av problemet til å bli en svært viktig del av løsningen. Men for at næringslivet skal få de rette vekstvilkårene og klare å komme opp med nye løsninger, trenger de langsiktige rammer og de rette politiske reguleringene. Vi så behovet for å føre de tre sektorene sammen, sier Stordalen.
Mange ressurspersoner
Arrangementet i Stockholm skal være en årlig foreteelse og vil foregå på det Petter Stordalen-eide Clarion Hotel Sign i Stockholm. Det er også i hovedsak Stordalen Foundation, ekteparet Gunhild og Petter A. Stordalens stiftelse, som finansierer virksomheten sammen med flere partnere og sponsorer.
Under Eat Stockholm Food Forum vil en lang rekke fremstående personer fra forskning, akademia, politikk, internasjonale mat- og helseorganisasjoner og representanter for nordisk og internasjonalt næringsliv møtes. I Eats fagråd sitter 27 ressurspersoner fra store internasjonale universitets- og forskningsmiljøer, FNs matvareprogram, World Economic Forum og verdens ledende medisinske tidsskrift, The Lancet. Her sitter også Jonas Gahr Støre, leder av Den norske legeforeningen, Hege Gjessing, og direktør for Stockholm Resilience Center, Johan Rockström.
Politikk 2.0
Støre mener at en viktig del av politikkutformingen også vil skje på denne type arenaer.
– Entreprenører som Gunhild Stordalen er viktig for dette feltet. Vi som politikere må si: Kom frem, og så må vi som representerer offentlige myndigheter, ha noen kriterier for hva vi går inn i og deltar i. Men hvis vi tror at vi kan løse disse utfordringene bare ved politiske vedtak her i Stortinget og internasjonale forsamlinger, glem det! Det bringer oss noen ganger ut på is som kan være tynn, men vi må prøve de stegene. Jeg tror på det jeg kaller politikk 2.0. Du er nødt til å løfte politikken opp på et nytt nivå som er komplisert fordi det er flere aktører, men det utløser energi. Og vi har ikke tid til ikke å gjøre det, sier Støre.
– Tar du en sjanse ved å involvere deg i et prosjekt som er betalt av Stordalen?
– Nei, det finner jeg helt uproblematisk. Det at Stordalen har satt av penger, som åpent og transparent, og har laget et budsjett, er uproblematisk. Med tynn is mener jeg å være vaktsom mot hvilke sponsorer prosjektet kan ta. En annen tynn is er at Eat ikke er et vedtaksorgan. Derfor er det viktig for meg å følge opp med Gunhild: La oss komme i kontakt med WHO, så vi dro sammen til Genève for tre uker siden, sier Støre, før Stordalen legger til hvor avgjørende Støre har vært for prosjektet.
Rema vil lære
På spørsmål fra DN vil ikke Gunhild Stordalen svare på hvor mye penger hun og Petter Stordalen har satt av til dette arrangementet i Stockholm og prosjektorganisasjonen Eat.
En av hovedsponsorene, Rema 1000, vil heller ikke gå ut med sin andel av kostnadene.
– Jeg husker ikke helt. Men det var ikke vanskelig å bli med på dette. Vi fyller kjøleskapene til hver fjerde nordmann, og vi føler et klart ansvar for å bidra til sunn mat og bærekraftig matproduksjon, sier Ole Robert Reitan, toppsjef i Rema 1000.
Han viser til hvordan industrialiseringen av matproduksjonen har ført til at seks–syv ganger så mange mennesker som ved inngangen til 1900-tallet kan spise seg mette.
– Vi må ikke underkjenne hvor viktig det er, men samtidig har en kompromissløs jakt på effektivisering, volumvekst og produktivitetsvekst gjort at vi har mistet endel perspektiver på veien, og det er skapt helseproblemer. Jeg er en aktør som helt sikkert har vært en del av problemet. Vår ambisjon er å lære mest mulig, derfor er vi med i Eat og World Economic Forum. Vi ønsker å være på de stedene der kompetanse og erfaringer møtes, sier Reitan.
Han understreker at matvarebransjen med enkle grep kan være en betydelig bidragsyter.
– Et eksempel fra Rema er hvordan våre butikker i 2006 hadde frukt- og grøntavdelingen innerst i butikken. Da sto det for åtte prosent av omsetningen. Nå er denne avdelingen det første du møter i butikkene våre, og andelen av omsetningen er nå på 13 prosent. Et annet eksempel er utfasingen palmeolje, sier Ole Robert Reitan.
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.