Mannen, som nå er innlagt på et sykehus i byen Dallas i Texas, oppsøkte legehjelp forrige fredag, to dager etter at han oppdaget de første symptomene. Han ble sendt hjem igjen med antibiotika.
Søndag ble han hentet med ambulanse og plassert på isolat etter at tilstanden forverret seg. Den betegnes nå som alvorlig.
Mannen antas å ha blitt smittet i Liberia før han reiste til USA 19. september.
– Vil ikke spre seg
Nå stiller flere eksperter spørsmål ved hvordan legene kunne sende den smittede hjem igjen med de symptomene han hadde.
– Dersom legen hadde spurt om pasienten hadde vært på reise, og pasienten hadde svart at han nylig hadde vært i Liberia, burde varsellampene ha lyst rødt. Særlig etter medieomtalen som sykdommen har hatt, sier Anthony Fauci ved det nasjonale instituttet for allergier og infeksjonssykdommer (NIAID) til CNN.
Jesse Goodman, professor i medisin ved Georgetown University, sier hendelsen tyder på at det amerikanske helsevesenet ikke er forberedt på viruset.
– Mye av responsen så langt har vært eksemplarisk, men vet vi ikke hvorfor sykdommen ikke ble oppdaget da mannen først søkte legehjelp, sier Goodman.
Ikke smittet
Amerikanske myndigheter er i full gang med å kartlegge hvor mange som er ebolasmittet i USA.
Tre ambulansearbeidere i Dallas som var i kontakt pasienten, har alle testet negativt for viruset, opplyste myndighetene i byen onsdag. De tre er satt i karantene og vil bli fulgt nøye de neste 21 dagene.
– Vi har et team på sju personer i Dallas som skal sørge for at vi kartlegger alle den smittede har vært i kontakt med, sa sjefen for den amerikanske smittevernmyndigheten CDC, Tom Frieden, til NBC onsdag.
Personer han har vært i kontakt med, skal nå overvåkes i tre uker. Dersom de får feber, vil de bli isolert og testet for ebola, lover helsemyndighetene, som på nåværende tidspunkt ikke har mistanke om at flere er smittet.
Sender 1.400 til Nigeria
Amerikanske sykehus har flere ganger tidligere behandlet ebola-smittede personer som er blitt fløyet til USA fra Vest-Afrika. I disse tilfellene ble diagnosene stilt før de smittede ankom USA.
En person med symptomer som kan tyde på ebola, ble innlagt på sykehus i nærheten av hovedstaden Washington i helgen, men det er foreløpig uklart om vedkommende er smittet.
I Vest-Afrika er så langt over 3.000 mennesker døde som følge av ebolaepidemien. Mens viruset er på retur i Nigeria, opplyste Pentagon nylig at de sender 1.400 soldater til Liberia som et ledd i kampen for å bekjempe ebola. Også i Sierra Leone sprer viruset seg raskt.
Les også:
Kjøper 143 år gammelt tysk skipsverft
Wall Street faller videre
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.