I dag lanserte Bent Høie sitt forslag til nye standardiserte røyk- og snuspakninger. Dette skal hindre at barn og unge begynner med tobakk.
Hvis forslaget iverksettes, tror tobakksimportør British American Tobacco det vil redusere salget av tobakk i Norge.
– Vi beklager at dette forslaget kommer. Denne beslutningen kommer til å redusere det lovlige tobakksalget i Norge, men ikke bruken. Det finnes ingen eksempler på at nøytrale pakninger fører til mindre tobakksforbruk. Jeg vet ikke hvorfor det da skulle påvirke Norge, sier kommunikasjonssjef for selskapet i Norge, Markus Lindblad.
British American Tobacco holder kjente merker som Prince, Lucky Strike, Kent og Pall Mall.
Les også: Vil gjøre røyk og snus kjedelig.
«Fører til mer ulovlig handel»
Lindblad mener innføring av nøytrale pakninger vil føre til mer tobakksmugling i Norge, og viser til at merkeforbudet har ført til økt ulovlig import av tobakk i andre markeder.
– I Norge kommer hver andre sigarett ulovlig utenfra. Den endringen vi har sett i Australia og i Canada, er at den illegale innførselen har økt med 25 prosent. Allerede i dag har den norske tobakksreguleringen fått påvirkning. Mange forbrukere kjøper heller tobakk hos billigere og enklere forhandlere. Det nye forslaget kan bety et hopp til 60 prosent illegal innførsel i Norge, mener han.
– Hvorfor skal smuglingen øke av nøytral merking?
– Fordi man kun trenger én maskin til å produsere samtlige varemerker. Det blir mer uklart hva en standardisert røykpakke inneholder, fordi alle ser like ut. Dermed foretrekker forbrukeren sigaretter med utenlandsk advarselstekst eller såkalte Illicit whites, produkter som ikke markedsføres, mener han.
– Vår vurdering er at dette vil slå spesielt hardt ut mot det norske markedet, der forbrukerne i dag er veldig vant til å kjøpe utenlandske sigarettpakker, samt hvor distribusjonsrutene for ulovlige sigaretter allerede er etablert, fortsetter Lindblad.
Han får støtte fra Christoffer Vedal, styreleder i den ideelle foreningen NACG, som jobber mot piratkopiering i Norge.
– Det vil være enklere å lage generiske kopier. Dette kan føre regjeringen til en absurd sitasjon. De har en plikt for å sørge for at norske forbrukere ikke blir utsatt for falske, helseskadelige sigaretter, sier han.
Les mer om dette her.
En av NACGs medlemmer er tobakksgiganten Philip Morris International (PMI), med merker som Marlboro, Petterøes og Blue Master.
PMI har foreløpig ikke besvart DNs henvendelse.
«Feil»
– Det er feil at illegal handel har økt i Australia. Tall fra australske helsemyndigheter viser at det så langt ikke er påvist noen økning i ulovlig handel etter innføring av reklamefrie pakninger, sier helseminister Bent Høie.
Han viser til disse tre undersøkelsene.
– Vi ser jo hva som skjer i vårt eget marked, sier Lindblad til Høies kommentar.
Lindblad mener tallene finnes i en rapport som viser at volumet innen smugling i Australia økte fra 17,3 millioner til 17,5 millioner kilo, siden nøytral pakning ble innført.
Les også: Talloverdose om snusbruk
«Snus er 90 prosent mindre skadelig»
Nils Erlingmo, kommunikasjonssjef i snusgiganten Swedish Match reagerer på at snus sidestilles med tobakk.
- Helseministeren prøver å slå sammen snus og sigaretter inn under paraplyen tobakk. Dette blir feil. Det er bred enighet i forskermiljøer om at snus er minimum 90-99% mindre skadelig enn sigaretter. Snus er det mest brukte og mest effektive virkemiddelet for å få folk til å slutte å røyke. Swedish Match mener det er dårlig nytt for forbrukerne at snus reguleres på likt med den dødelige sigaretten, sier han.
Han er overrasket over at forslaget kommer fra en Høyre-FrP-regjering, og sier Norge går lenger enn EU i sine reguleringer.
Ifølge Nielsen vokste totalmarkedet for snus i 2014 med cirka åtte prosent.
Kan være et effektivt tiltak
- Det meste av forskningen på dette feltet er basert på eksperimentelle studier, der man har vist bilder av standardiserte sigarettpakker til forsøkspersoner, sier Janne Scheffels, forsker i Statens institutt for rusmiddelforskning (SIRUS).
Hun jobber med standardiserte tobakkspakninger, både gjennom egne undersøkelser og gjennom gjennomgang av forskning på feltet.
- Kort oppsummert tyder slike studier på at standardisert innpakning av tobakk kan være et effektiv tiltak. Standardiserte pakker oppfattes som mindre appellerende, og tiltaket ser også ut til å kunne gjøre helseadvarslene mer synlige og troverdige. SIRUS har gjort slike studier i Norge, og vi finner også det samme her, sier hun.
Det er gjort lite forskning som studerer direkte hva slags effekt tiltaket vil ha på snus.
«Høyst kontroversielt»
Jan Robert Kvam, rådgiver i Tobakksindustriens felleskontor, er enig med sin tidligere arbeidsgiver British American Tobacco.
– Det er et høyst kontroversielt forslag, en konfiskering av private aktørers varemerkerettigheter. Det er nok en jobb å gjøre før man kommer til politisk behandling. Det må utredes hvordan et sånt regelverk skal håndteres i forbindelse med EUs indre marked, med tanke på handelshindringer.
Han mener, i likhet med Lindblad, at nøytrale pakninger vil øke smuglingen av tobakk.
– Hva skjedde med tobakkssalget i Norge etter at advarslene på innpakningene ble innført?
– Sigarettsalget går noe tilbake år for år, samtidig som snussalget øker, etter samme trend som det har gjort i mange år. Helt uavhengig av nasjonale regler som advarsler og forbud mot synlig oppstilling i butikk.
Høie viser til Australia
Både Lindblad fra tobakksbransjen og Vedal i NACG etterlyser dokumentasjon av effekten nøytral pakning skal ha.
Helseminister Bent Høie svarer dem slik:
– Studier fra både før og etter innføring i Australia viser at dette er et tiltak som har effekt. Det er også gjennomført studier i Norge og andre europeisk land som underbygger dette, blant annet av SIRUS. Jeg mener dette er et viktig tiltak for folkehelsen.
Foreløpige resultater fra Australia viser ifølge Høie at dagligrøykingen blant unge har sunket fra 15,1 prosent i 2010 til 12,8 prosent i 2013.
Han mener den sterke økningen i snusbruk blant unge kom etter at industrien begynte å utvikle produkter som appellerer til unge, snusbokser med ny design, nye farger og smakstilsetninger.
- Vi vet at tobakkspakningens utseende påvirker unge, sier Høie.
Han sier forslaget ikke skal være i strid med EØS-avtalen eller andre handelsavtaler.
- Denne vurderingen deler vi blant annet med WHO, Australia, England og Irland, sier han.
Les også på DN.no:
Sivert (27) sparer til pensjon
Helge Lund «tyvstarter» i ny jobb
Går av som toppsjef i Coop Norge (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.