I løpet av få måneder får amerikanske migrenepasienter tilgang til et nytt medikament med en splitter ny nesepumpe som skal gjøre behandlingen mer effektiv.

Nesepumpen er utviklet av den norske legen Per Gisle Djupesland og hans kone Helena K. Djupesland i selskapet Optinose gjennom 15 år. I 2013 kjøpte det amerikanske selskapet Avanir Pharmaceuticals lisensrettighetene for migreneproduktet.

Nylig kom beskjeden om at Avanir har fått godkjennelse fra amerikanske Food and Drug Administration (FDA) for det nye medikamentet.

– For oss er dette gedigent! Endelig har ideen resultert i et produkt. Dette er enormt, sier Per Gisle Djupesland til DN, og legger til at han og kona har en «rimelig eierandel» i det amerikanskregistrerte selskapet.

Milliardutbetaling

Selskapet opplyser at de forventer at produktet kommer på markedet i løpet av de neste månedene. Dersom alt går etter planen, vil avtalen med Avanir generere en totalutbetaling på 110 millioner dollar, nær én milliard norske kroner, til Optinose.

Djupesland presiserer samtidig at de pengene går til selskapet og ikke til eierne. Selskapet får også utbetalt en «tosifret» royaltyprosent av fremtidige salgsinntekter.

«Vanlige» nesesprayer når ikke frem til viktige steder i nesen, ifølge lege og Optinose-grunnlegger Per Djupesland. ­ Optinoses nesepumpe er utformet slik at pasienten blåser i et munnstykke, og ved hjelp av luftstrømmen føres medikamentene dypere inn i nesegangene, der de kan virke mer effektivt, forklarer oppfinneren.
«Vanlige» nesesprayer når ikke frem til viktige steder i nesen, ifølge lege og Optinose-grunnlegger Per Djupesland. ­ Optinoses nesepumpe er utformet slik at pasienten blåser i et munnstykke, og ved hjelp av luftstrømmen føres medikamentene dypere inn i nesegangene, der de kan virke mer effektivt, forklarer oppfinneren. (Foto: Optinose)
Gjennombruddet har gründer-ekteparet jobbet for i flere år.

– Vi hadde et håp om at medikamentet skulle bli godkjent for ett år siden. Da Avanir annonserte godkjennelsen, ble vi veldig glade og stolte. Det er en ekstremt stor og viktig milepæl, forklarer han.

Fikk idé på jobb

Alt startet med en observasjon Djupesland gjorde da han jobbet som forsker og kirurg i nese- og bihulekirurgi: De «vanlige» nesesprayene på markedet nådde ikke frem til de viktige stedene i nesen. Den norske legen tok saken i egne hender.

Resultatet ble nesepumpen hvor pasienten blåser i et munnstykke. Ved hjelp av luftstrømmen føres medikamentene dypt inn i nesegangene, hvor de kan opptas og virke mer effektivt, forklarer Djupesland.

– Det har krevd solid og bred faginnsikt, langsiktighet, kapital og forretningssans å komme dit Optinose er i dag, mener divisjonsdirektør og farmasøyt Anne Kjersti Fahlvik i Forskningsrådet.

Hun har fulgt Optinose over flere år. Selskapet har ved flere anledninger mottatt støtte fra Forskningsrådet og Skattefunn.

– Dette er stort. Å gå fra idé til godkjent legemiddel tar tid og koster mye, samtidig som sjansene for å lykkes er svært små, skriver Fahlvik til DN.

Hun påpeker at selve virkestoffet i produktet ikke er nytt, men at måten det lages på og gis til pasientene er nettopp det. 

– Dette er svært innovativt – og til stor glede for migrenepasienter, legger hun til.

Stort potensial

I tillegg til migrenemedisinen har Optinose nå fullført et stort utviklingsprogram for behandling av kronisk bihulebetennelse med polypper, med gode resultater.

I likhet med migrene er kronisk bihulebetennelse en svært utbredt lidelse – med et stort kommersielt potensial, ifølge Djupesland.

– Fordi det er en kronisk lidelse, i motsetning til migrene som er mer sporadisk, vil pasientene trolig bruke mer av medikamentet. I tillegg er muligheten for å vinne markedsandeler større, ettersom det finnes få andre medikamenter for kronisk bihulebetennelse med polypper, forklarer han.

Nå planlegger Optinose å søke FDA om godkjennelse også av dette produktet.

Konsernsjef Peter Miller i selskapet mener de amerikanske myndighetenes godkjennelse av migrenemedikamentet Onzetra Xsail baner vei for muligheten til å utvikle flere produkter med den nye nesepumpe-teknologien.

– Dersom vårt neste produkt «OPN-375» blir godkjent, kan vi hjelpe pasienter med kronisk bihulebetennelse og polypper, opplyser Miller til DN.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.