Denne uken skrev DN om Inge Tangen Odland (44), som i fjor fikk diagnosen parkinsons. Nå trener han for livet og skal debutere i Birkebeinerrennet.
Andre med sykdomsdiagnoser kan med fordel også trene, ifølge hjerneforsker Espen Dietrichs. Han er sjef for Nevrologisk avdeling ved Oslo universitetssykehus.
- Det vi vet helt sikkert, er at trening er bra, både for Parkinsonspasienter og andre som er alvorlig syke, sier han til DN.
- Ikke skadelig
Du behøver imidlertid ikke å trene som en profesjonell for å få effekt.
Å trene «mye og godt på et mer generelt nivå», er det som er vitenskapelig bevist å ha en gunstig effekt, ifølge Dietrichs.
Det kan hende at du tåler mindre før, blir sliten raskere eller at opptreningsperioden tar litt lengre tid etter at du har blitt syk, påepeker nevrolog Mathias Toft på Rikshospitalet i Oslo.
Han avviser at hardtrening i seg selv vil være negativt for sykdommen. Det er hjerneforskeren enig i.
- Det ingen finnes likevel ingen holdepunkter for at hard trening skader hjernen, heller ikke hos mennesker med Parkinson, sier Dietrichs.
– Men om det gir en ekstra helseeffekt å trene spesielt hardt, altså å trene som en toppidrettsutøver med mange timer trening om dagen hvor man sliter seg helt ut, er vanskelig å vite sikkert, legger han til.
Løper med vridninger
Noe av det mest imponerende Toft har hørt om, fikk han nyss i via en nevrologkollega.
– Hun fortalte at hun hadde løpt Paris Marathon sammen med en forening for personer med dystoni. De har vridninger i kroppen og vanskeligheter med å kontrollere bena, så det er utrolig imponerende at de har løpt maraton, sier han.
Toft tror det kan være bra å ha et mål å trene mot, til tross for at man har alvorlig sykdom eller andre helseproblemer.
– Vi vet at trening av bevegelsessystemet er gunstig, og derfor oppfordrer vi alle med Parkinsons til å gjøre det. Og så får man heller selv velge hva målet og ambisjonene skal være.
Men akkurat hvor stor belastning og hvor heftig målet skal være, avhenger litt av sykdomsbildet.
– Man må vurdere målet. Det må være en viss realisme i det man gjør, sier nevrologen.
Gunstig
Toft advarer mot at hard trening i enkelte tilfeller kan gi en negativ opplevelse eller sykdomskomplikasjon.
Pasienter som nylig har gjennomgått hjerteinfarkt, eller som har kreft og er inne i en periode hvor sykdom og behandling tapper kroppen for krefter, bør være forsiktige, mener han.
– Men med Parkinson er det ikke farlig å belaste kroppen med trening og slite seg ut, forsikrer Toft.
Les også: OL-mesterens fem beste tips for å gå raskere på ski
Hvor du bor kan påvirke hvor fet du blir
Denne algoritmen skal forlenge livet ditt
Se DNtv:
Janne løper «Tour de finance»
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.