Problemet med økende antibiotikaresistens verden over øker raskt, og er nå så omfattende at hverdagssykdommer som diaré, urinveisinfeksjoner, blodforgiftning og lungebetennelse er i ferd med å bli livsfarlige.
- I dag kan halvparten av pasientene på en infeksjonsavdeling være bærere av resistente bakterier som var uvanlige for bare ti år siden, sier Björn Olsen, professor i infeksjonssykdommer ved universitetet i Uppsala, til Dagens Nyheter.
Han sier vi allerede i vår generasjon kan komme dit at vi ikke kan gjennomføre kreftoperasjoner eller utføre andre operasjoner på grunn av antibiotikaresistens.
- Et overgrep
To tredjedeler av de 300.000-500.00 tonnene med antibiotika som brukes i verden gis til dyr for å produsere kjøtt. Metoden fører til at bakterier utvikler resistens mot antibiotika, noe som nå virkelig truer menneskers helse.
Griser som fødes opp trangt blir lett syke, og får antibiotika som forebyggende medisin, og masseproduksjon av kylling i Europa, Asia og USA krever antibiotika for å bli lønnsom.
- Det er et overgrep på legevitenskapens fremskritt å bruke antibiotika på kylling og andre kjøttdyr for at de skal vokse litt raskere og noen skal tjene penger. Det er forferdelig. Vi er på vei mot stupet i rakettfart, sier Olsen til avisen.
Import
I Sverige som i Norge spises det stadig mer kjøtt. I Sverige ble det for eksempel i 1999 importert i overkant av 11 millioner kilo kyllingkjøtt, mens det ifjor var steget til over 82 millioner kilo.
– Når vi importerer kjøtt fører det til at det brukes mer og mer antibiotika. Hvis man tenker på sine barn burde man stille seg spørsmålet hvor kyllingen i salaten kommer fra når man kjøper den i butikken. Det er helt sykt at kjøtt kan være billigere enn grønnsaker. Dyr er høyere i næringskjeden og da må kjøtt være dyrere, sier Björn Olsen til Dagens Nyheter.
Les også:
– Vi står overfor en svært alvorlig situasjon
1 av 3 norske kyllingsfileter bærer farlig bakterie
Listhaug dobler grensen for kyllingproduksjon
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.